Kritiserade trafikljusen i Frödinge plockas tillfälligt bort

I ett inlägg på Facebook kritiserade en privatperson de tillfälliga trafikljus som placerats i Frödinge och kommentarsfältet samlades snabbt av olika upplevelser. Inte heller de så positiva. Nu plockas trafikljusen bort under semestern. Vimmerby Energi och Miljö, som står för arbetet på platsen, svarar på kritiken.

Trafikljusen vid ett ledningsarbete i Frödinge skapar osäkerhet bland förare.

Trafikljusen vid ett ledningsarbete i Frödinge skapar osäkerhet bland förare.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-07-05 20:00

På väg 831 i höjd med ostkakeboden i Frödinge har trafiken påverkats på grund av ett ledningsarbete som ska utföras av Vimmerby Energi och Miljö. Ett körfält har varit avstängt. Istället har trafiken dirigerats med hjälp av trafikljus. Något som enligt flera berörda har fungerat sådär. 

– Jag stod och väntade på grönt, sekunden efter det slagit över till grönt blev det rött igen. Hade jag inte varit uppmärksam så hade jag kört, säger Johanna Sivertsdotter, boende i närheten av vägarbetet. 

Johanna skrev ett inlägg på Facebook där hon öppet frågade vad tanken med dessa trafikljus var, hon hade nämligen inte sett till en enda arbetande på platsen sedan ljusen kom på plats i slutet av juni. 

– Varför slår man upp något som inte görs något med? Mest bekymrad är jag över att trafikljusen inte verkar fungera som de ska. En av alla som kommenterade inlägget var ute för ungefär samma situation som jag. Han hade grönt på sin sida och körde men fick möte av en långtradare och var därför tvungen att backa. Och härom dagen när man sambo åkte till jobbet lös de inte alls, säger Johanna Sivertsdotter och fortsätter:

– Placeringen av trafikljusen gör också att om man kommer från Bygatan som korsar Skolgatan ser man inte om det lyser rött eller grönt. Flera som har svängt höger har fått backa.

undefined
Det färdas en hel del tung trafik på körsträckan.
undefined
Förare som kommer från Bygatan mot Skolgatan ser endast baksidan av trafikljuset i ena riktningen.
undefined
Från Bygatan finns en skylt som uppmanar trafikanter att invänta trafik i sin färdriktning.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Vemab som står för arbetet på platsen. Så här svarar de på kritiken:

– Arbetet är igång. Vi byter ut gamla vatten och avloppsledningar och har för närvarande arbetat främst mot reningsverket och vattentornet i Frödinge. Vad det gäller placeringen av trafikljusen så är dessa uppsatta i samråd med trafikverket. Om något är i behov av att korrigeras eller ordnas får vi titta på det när trafikljusen är på plats efter semestern igen. Från Bygatan finns inget trafikljus men en skylt som uppmanar att invänta trafik i sin färdriktning, säger Emma Jonsson, vatten- och avloppschef på Vimmerby Energi och Miljö, och fortsätter:

– Vi på Vemab följer dagligen upp arbetet och platsen för att se så att det fungerar som det ska. Om man själv uppmärksammar något fel eller oklarheter får man gärna ta kontakt med oss så att vi kan åtgärda det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!