Nya tuffa regler - men inga heltidstjänster

Tuffare regler för att stämpla på deltid skulle ge flera heltidstjänster. Så har det inte blivit. Särskilt inte i Vimmerby kommun.

Vimmerby2009-02-24 15:44

- Vi har inte sett någon sådan effekt överhuvudtaget, säger Lena Kidsten, ordförande för Kommunal som organiserar de anställda inom kommunens omsorger där de flesta tjänster fortfarande är deltid.
- Tjänstegraden har ökat något under 2008, från 80,56 procent till 81,21, så vi gå i alla fall åt rått håll, säger Magnus Danlid, c, ordförande i personalutskottet i Vimmerby.
I april förra året skärptes reglerna för deltidsarbetslösa. Max 75 dagar kan en deltidsarbetslös stämpla upp till heltid. Regeringens mål var att få arbetsgivarna att erbjuda heltidstjänster i en större utsträckning.
Enligt Dagens Nyheter, DN, vill centerledaren Maud Olofsson komma åt fenomenet att inte minst landstingens och kommunernas sätt att utnyttja a-kassan för att slippa erbjuda de ofta kvinnliga deltidsanställda en tjänst som går att försörja sig på.
Men så många fler heltidstjänster har det inte blivit. det är verkligheten i Vimmerby ett tydligt exempel på.
Även DN lyfter fram just situationen i Vimmerby kommun och pekar på att av 192 utannonserade tjänster inom vårdsektorn, det gäller både kommunen, landstinget och privata arbetsgivare, är hela 134 deltidsjobb. Bara 16 är heltidsjobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om