Nybyggt och modernt vid Nossen – kika in hos familjen Hassel

Ett nybyggt hus med inredning inspirerat av skandinavist design och japansk minimalism. "Ha kul på vägen, det är en ynnest att få bygga sitt egna hus", säger Johan Hassel.

Familjen Hassel har spenderat mycket tid på västkusten i Halland och Skåne och har inspirerats av Skånelängorna och de vita putsade fasaderna.

Familjen Hassel har spenderat mycket tid på västkusten i Halland och Skåne och har inspirerats av Skånelängorna och de vita putsade fasaderna.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-08-04 19:00

Det är som att kliva in i en inredningstidning med svensk design i fokus när vi kommer hem till familjen Hassel. Att det bor en barnfamilj här med tre busiga tjejer, Saga, 9, år, Iris, 3 år, och Vera, 1,5 år, kan man inte gissa sig till när vi ser de ljusa rummen med avskalad möblering i jordnära toner.

– Vissa undrar det, varför vi till exempel köpt en ljus soffa när vi har barn men vi gillar det och har inte ångrat oss än, säger Nathalie Hassel.

Nathalie och Johan Hassels nybyggnadsprojekt började år 2020, strax innan pandemin slog till. De gick på en del hus-visningar men hade nog egentligen redan bestämt sig för att de ville testa att bygga nytt. Det som återstod var bara att hitta en tomt som de trivdes med.

– När tomterna väl släpptes här vid Nossen så bara visste vi att det var här vi ville bo. Det var så fint med skogen här bakom, närheten till sjön och in till Vimmerby med alla bekvämligheter, säger Johan Hassel.

– Ja, tomten och platsen kändes rätt från början, däremot tog det oss nästan ett år att välja vilket hus som skulle stå här, säger Nathalie Hassel och skrattar.

Både Johan och Nathalie har släkt på västkusten och har spenderat mycket tid i både Skåne och Halland. De berättar att de inspirerats mycket av skånelängor, vita hus och putsade fasader. De tog med sig den inspirationen in när de valde hus och fastnade efter en tid för ett hus som de ville ha. 

– Det var även väldigt bra att hustillverkaren som vi valde gav oss utrymme för att ändra om i planlösningen så att vi kunde forma huset efter våra specifika önskemål och behov. Vi anpassade även utformningen och placeringen av huset efter solens rörelse för att skapa ett vackert ljusflöde genom huset och på uteplatserna.

undefined
Familjen Hassel har spenderat mycket tid på västkusten i Halland och Skåne och har inspirerats av Skånelängorna och de vita putsade fasaderna.
undefined
Det rymliga köket har skapats efter ett av Nathalie Hassels stora fritdsintressen: "Jag älskar att laga mat! Därför har det varit så viktigt med stora arbetsytor och ett kök där vi kan samlas och umgås samtidigt som maten lagas", säger hon.
undefined
Trä möter stål och marmor. Ljusa toner och färger möter svart. Kontrasterna är viktiga för att skapa ett spännande och modernt intryck, enligt Nathalie Hassel.
undefined
"Vi kände också att miljön här, platsen och känslan skulle få vägleda oss och avgöra i våra val. Johan har en ganska klassisk smak och tänkte mycket på funktion medan jag gillar det moderna och ville ha material som bidrog till ett lugn samtidigt som det ska finnas kontraster som skapar ett spännande intryck", säger Nathalie Hassel.

När Nathalie och Johan berättar om deras resa är det lätt att börja känna av projektets storlek och den tid och energi som gått åt till att förverkliga drömmen om ett eget hus:

– Det har helt klart varit mer jobb än vad jag trodde innan vi gav oss in i det, berättar Johan Hassel. Det är så många val man behöver ta under resans gång, ofta val man som lekman inte har någon kunskap om. Vi hade dock väldigt många bra människor runt oss, vår kontrollansvarige till exempel, som hjälpte oss i många frågor och som vi kunde bolla med under tiden.

undefined
Nathalie Hassel har inspirerats mycket av hotell och spa-anläggningar vid inredningen av rummen. "Jag gillar den skandinaviska designen och japansk minimalism", säger hon.
undefined
De stora fönsterpartierna i kök- och vardagsrumsdelen ger ett större ljusinsläpp och takhöjden skapar en känsla av rymd.

Trots att Johan och Nathalie beskriver en intensiv period med mycket arbete är det tydligt att de inte ångrat sig en sekund när Vimmerby Tidning efterfrågar tips till alla som funderar på att bygga eget:

– Ha kul på vägen! Det är en ynnest att få bygga sitt eget hus så försök att njuta och ha roligt under tiden för det är en väldigt lärorik och spännande process, säger Johan Hassel.

undefined
"Ha kul på vägen! Det är en ynnest att få bygga sitt eget hus så försök att njuta och ha roligt under tiden", säger Johan Hassel.
undefined
I utrymmet mellan hallen och kök/vardagsrumsdelen står familjen Hassels automatiska dammsugare. "Den heter Mats och är döpt efter vår förre fastighetsskötare", berättar Nathalie Hassel och skrattar.
undefined
Badrummet andas spakänsla och de ljusa och jordnära tonerna bidrar till ett lugn.
undefined
Det blev en jakt för att få tag i kaklet som nu sitter i familjen Hassels duschrum. "Vi såg det på Warmbadhuset i Västervik och jag kände att jag bara måste ha det för att jag tycker att det är så fint", berättar Nathalie Hassel.

Nathalie Hassel berättar om hur de hela tiden varit noga med att njuta mellan etapperna och verkligen ta in alla avklarade steg. Hon berättar om när gräsmattan väl kom på plats efter en lång tid med en oinspirerande byggarbetsplats av jord och lera runt huset:

– Jag minns det så tydligt, hur barnen sprang runt och lekte i gräset och Johan låg på gräsmattan och bara "det här är lycka!". I de stunderna har det varit viktigt att stanna upp och verkligen ta in allt arbete som ligger bakom en istället för att bara rusa framåt och se allt som behöver göras.

Tips vid nybyggnation

Familjen Hassels bästa tips till dig som funderar på att bygga eget hus:

• Tänk noga igenom alla de saker som inte kommer gå att ändra, såsom husets placering i förhållande till solen och väderstreck.

• Gör en budget och planera för ekonomin. Räkna även med att det kommer att tillkomma kostnader så ha en buffert för oväntade utgifter.

• Var noga med att ta in offerter och jämföra priser hos olika leverantörer och entreprenörer. 

• Gå igenom planlösningen och planera för era specifika behov och intressen. Vet ni med er att ni kommer att spendera mycket tid i kök och vardagsrum? Gör ett kombinerat rum där det finns utrymme att samlas för måltider och sällskap.

• Låt planeringen och arbetet ta tid, försök att inte stressa igenom viktiga beslut.

• Ha kul! Det är en ynnest att få bygga eget, försök att ha roligt tillsammans på vägen och fira alla delmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!