Nyföretagande i botten

Drygt 50 nya företag i Vimmerby förra året räcker inte. Vimmerby rasar i Nyföretagarbarometern till plats 260 av 290 kommuner. - En varningssignal som bör tas på allvar, säger Harry Goldman, verkställande ledamot på Jobs and Society som ställt samman barometern.

Vimmerby2008-03-11 07:29

Den visar att det fortfarande är de stora städerna som är lokomotiven i nyföretagandet, men att de mindre kommunerna i landet ökar mest procentuellt sett med 15,6 procent fler nya företag under 2007 än ett år tidigare.
- Småland har exempelvis gått upp ganska kraftigt, både Jönköping och Kronoberg ökar som län betraktat, säger han till vår tidning.

Vimmerbys kräftgång
Men Vimmerby går mot strömmen och tappar. 54 nya företag är tolv mindre än året före och betyder ett minus med nästan 13 procent. De 54 nya företagen är lika med 3,5 nya företag per 1000 invånare. Det kan jämföras med toppkommunerna där det startats mellan tio och 15 nya företag för varje 1000-tal invånare.
Harry Goldman har inte gjort någon speciell granskning av just Vimmerbys situation, men anser att fallet från plats 180 till plats 260 är allvarligt.
- Det kan vara en tillfällig dipp, det rör sig om ett litet antal företag, men samtidigt är plats 260 lika med att kommunen börjar ligga i bottenligan och det måste man ta tag i, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om