Bröllopen ökar igen – paret Humble väntade ut pandemin

Antalet giftermål i Vimmerby kommun är snart uppe på samma nivå som innan 2020. Några som inte ville chansa med sitt bröllop, utan väntade ut pandemin, är det nygifta paret Anna och Oskar Humble.

Anna och Oskar Humble gifte sig den 21 maj i år. De valde medvetet att vänta på att pandemin skulle ta slut innan de planerade in sitt drömbröllop.
"Då kändes det ännu viktigare att fullfölja det", säger Anna Humble.

Anna och Oskar Humble gifte sig den 21 maj i år. De valde medvetet att vänta på att pandemin skulle ta slut innan de planerade in sitt drömbröllop. "Då kändes det ännu viktigare att fullfölja det", säger Anna Humble.

Foto: Nestormedia

Vimmerby2022-10-14 06:00

SCB:s senaste siffror visar att antalet giftermål i Vimmerby återigen ökar efter en dipp under pandemin. Till och med augusti i år har 46 giftermål registrerats i Vimmerby kommun vilket är åtta fler än snittet under pandemin. 

Några som valde att knyta hymens band under 2022 är Anna och Oskar Humble som gifte sig den 21 maj. För dem var det ett aktivt val att vänta tills pandemin var över innan de sa ja.

– Min pappa gick hastigt bort 2019 och Oskar hade frågat honom om lov innan det hände och då kändes det ännu viktigare att fullfölja det. Vi ville inte behöva oroa oss för att behöva ställa in så därför valde vi att vänta tills efter pandemin, säger Anna Humble.

Utan oron över restriktioner var det många bitar som kunde falla på plats och som gjorde dagen speciell.

– Bröllopet blev ett startskott för alla att få träffas och krama varandra igen och det blev nog lite extra härlig stämning när man nu kunde träffa människor man bara pratat med digitalt innan. Att mormor, 80 år, faktiskt kunde komma och vara med hade inte varit lika självklart under pandemin så det betydde såklart jättemycket.

Hur skulle du beskriva dagen?

– Det här är något jag har drömt om sedan jag var en liten flicka och dagen var helt magisk. Det blev en väldigt känslosam dag eftersom inte alla kunde vara med oss. Jag har alltid önskat att min pappa ska gå med mig fram till altaret men nu gjorde min lillebror det och det kändes väldigt fint.

Även om paret lyckades planera in bröllopet efter pandemins slut kan man inte styra över allt – vädret till exempel.

– När vi vaknade till öppen himmel tänkte jag att "Jaha, nu kan det iallafall inte bli värre", men vi hade en plan b och det blev ändå precis som vi ville. Det var främst fotograferingen som påverkades av regnet men vi fick helt fantastiska bilder och en helt underbar bröllopsfilm att kunna se tillbaka på och återuppleva både dagen och kvällen om och om igen, säger Humble.

Under åren 2015 till 2019 genomfördes i snitt 50 bröllop i Vimmerby under januari till augusti. Samma period under pandemin sjönk antalet till 38 stycken i snitt. Under 2022 är Vimmerby nästan uppe på samma nivå som innan pandemin med 46 bröllop, där de bröllopstätaste månaderna i kommunen varit juni och augusti med 13 registrerade giftermål. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!