Nyöppnar matställe i tuffa tider - och expanderar

Hejdå Frasses – och hej igen Mr Burger. När affären med ny ägare stöp på målsnöret valde Vimmerbykrögaren Simon Sauma att själv väcka liv i hamburgerhaket. ”Man kan inte bara kasta in handduken”.

Simon Sauma nyöppnar Mr Burger på torsdag. "Det är tuffa tider, men jag tror på läget".

Simon Sauma nyöppnar Mr Burger på torsdag. "Det är tuffa tider, men jag tror på läget".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-07-20 18:00

Att öppna matställe i rådande läge kan tyckas vågat. Men Simon Sauma säger att han efter 29 år i branschen vet vad som gäller.

– Våga, man kan inte bara ge upp. Jag är van att kämpa. Vi öppnar steg ett nu i veckan och steg två, med utegrill, senast till nästa år.

Turerna kring hamburgerrestaurangen i Vimmerby har varit många, sedan Sauma öppnade Mr Burger 2002. 2016 kom hamburgerkedjan Frasses in i bilden, senare drev Simon Sauma själv rörelsen under Frasses namn, men sedan i höstas har allt legat på is.

Tanken var att sälja till ny ägare, som skulle driva matstället med eget koncept.

– Alla överenskommelser var klara. Men det var svårt med finansieringen. Då tog jag beslutet att satsa själv, säger Simon Sauma, som börjar med tre anställda.

Restaurangerna har det tufft på grund av corona och ALV har stängt – du tror ändå att det kan funka?

– Ja, jag tror på läget, det är stans bästa. Här passerar många och Vimmerbyborna är nyfikna på när vi ska öppna.

Men han säger också att grannens stängning betyder stort avbräck. Stor del av årsinkomsten kommer från turistsäsongen, där ALV bidrar med lejonparten.

– Det är en jättesmäll, för alla branscher i Vimmerby. Vi slet för att bli färdiga innan öppningen i juni, sen kom beskedet att de stänger. Det positiva är att vi fick tid att göra lite extrasaker. Vi har åtminstone investerat några hundra tusen.

Och det blir året-runt-öppet?

– Ja, det blir det.

Plattan är gjuten, el och vatten draget. I etapp två ska Simon Sauma bygga utegrill. "Och jag ska söka alkoholtillstånd".
Plattan är gjuten, el och vatten draget. I etapp två ska Simon Sauma bygga utegrill. "Och jag ska söka alkoholtillstånd".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!