Nyöppnar matstÀlle i tuffa tider - och expanderar

HejdĂ„ Frasses – och hej igen Mr Burger. NĂ€r affĂ€ren med ny Ă€gare stöp pĂ„ mĂ„lsnöret valde Vimmerbykrögaren Simon Sauma att sjĂ€lv vĂ€cka liv i hamburgerhaket. ”Man kan inte bara kasta in handduken”.

Simon Sauma nyöppnar Mr Burger pÄ torsdag. "Det Àr tuffa tider, men jag tror pÄ lÀget".

Simon Sauma nyöppnar Mr Burger pÄ torsdag. "Det Àr tuffa tider, men jag tror pÄ lÀget".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-07-20 18:00

Att öppna matstÀlle i rÄdande lÀge kan tyckas vÄgat. Men Simon Sauma sÀger att han efter 29 Är i branschen vet vad som gÀller.

– VĂ„ga, man kan inte bara ge upp. Jag Ă€r van att kĂ€mpa. Vi öppnar steg ett nu i veckan och steg tvĂ„, med utegrill, senast till nĂ€sta Ă„r.

Turerna kring hamburgerrestaurangen i Vimmerby har varit mÄnga, sedan Sauma öppnade Mr Burger 2002. 2016 kom hamburgerkedjan Frasses in i bilden, senare drev Simon Sauma sjÀlv rörelsen under Frasses namn, men sedan i höstas har allt legat pÄ is.

Tanken var att sÀlja till ny Àgare, som skulle driva matstÀllet med eget koncept.

– Alla överenskommelser var klara. Men det var svĂ„rt med finansieringen. DĂ„ tog jag beslutet att satsa sjĂ€lv, sĂ€ger Simon Sauma, som börjar med tre anstĂ€llda.

Restaurangerna har det tufft pĂ„ grund av corona och ALV har stĂ€ngt – du tror Ă€ndĂ„ att det kan funka?

– Ja, jag tror pĂ„ lĂ€get, det Ă€r stans bĂ€sta. HĂ€r passerar mĂ„nga och Vimmerbyborna Ă€r nyfikna pĂ„ nĂ€r vi ska öppna.

Men han sÀger ocksÄ att grannens stÀngning betyder stort avbrÀck. Stor del av Ärsinkomsten kommer frÄn turistsÀsongen, dÀr ALV bidrar med lejonparten.

– Det Ă€r en jĂ€ttesmĂ€ll, för alla branscher i Vimmerby. Vi slet för att bli fĂ€rdiga innan öppningen i juni, sen kom beskedet att de stĂ€nger. Det positiva Ă€r att vi fick tid att göra lite extrasaker. Vi har Ă„tminstone investerat nĂ„gra hundra tusen.

Och det blir Äret-runt-öppet?

– Ja, det blir det.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!