När Agnes Regell tagit studenten i Vimmerby gick flyttlasset till Paris och där stannade hon ett år innan hon flyttade till Stockholm. 2017 började hon jobba på byrån Studio Bon och tillsammans med tre kollegor arbetar hon idag med att producera Icas mattidning Buffé.
– Jag är skribent och har alltid tyckt om att skriva men det var först när jag började jobba med Buffé som jag upptäckte mat på ett intresseplan, säger hon.
Agnes och hennes kollegor hade länge velat göra en kokbok och i höstas bestämde de sig för att bara köra och göra allting själva. Boken, som fått titeln Måltider att minnas, släpptes av den egna nystartade kreativa studion Cēna atelier i slutet av april.
– Det är en slags blandning av kokbok och lyxigt matmagasin. Vi som gjort den umgås mycket med våra vänner över middagar och ibland vill man laga något lite mer speciellt men saknar inspiration. Tanken är att de här recepten ska vara sådant man vill bjuda sina bästa vänner på, säger Agnes Regell när Vimmerby Tidning träffar henne när hon är på besök i hemstaden.
I projektet har Sofia Nilsson, Josephine Johansson och Liv Bossuyt varit i ordning matkreatör, art director och redaktör. Agnes själv har agerat skribent och producerat texterna till boken.
– Vi har fixat ihop det utan hjälp från förlag eller något att falla tillbaka på. Det är läskigt men också ett tecken på att vi tycker att det vi gör är så kul att vi vill göra ännu mer utav det på ledig tid, säger Agnes Regell.
Förra veckan hade gänget releasefest för boken på en nyöppnad vinbar på Södermalm i Stockholm och Agnes berättar att hon är överaskad av all fin respons.
– Man blir överväldigad av hur många som är intresserade. Man sitter hemma och sysslar med någonting och har ingen aning om vad folk ska tycka. Det står volym ett på den här och förhoppningen är kanske göra fler, om intresset finns så vore det jättekul, säger hon.
I Sverige ges det, enligt Akademibokhandeln, ut fler kokböcker per capita och år än någon annanstans i världen, men 31-åringen tror att just den här boken kan sticka ut ur mängden.
– Jag tror att det är formatet som gör den till någonting speciellt, det känns både exklusivt och inspirerande. Det är inte en bok med ett hårt omslag och tanken är att steget till att plocka fram den och faktiskt laga något inte ska vara så långt, säger Agnes Regell.
Boken är indelad i fyra kapitel; frukost, aperitivo, middag och dessert. Agnes slår upp boken till en sida där man hittar en rätt med färska rädisor och en ärt- och fetaoströra.
– Den här tar liksom femton minuter att slänga ihop men känns ändå som något extra, säger hon.
Att starta företag vid sidan av jobbet innebär mycket arbete och som om inte det vore nog har Agnes Regell också en dotter som nyss fyllt ett år.
– Det har varit svårt att hitta tid och man har suttit på kvällar och helger när hon har hängt med sin pappa. Men så är det i livet, ofta händer allt kul samtidigt. Dottern var med på releasefesten och tyckte att det var kul att mingla, säger hon.
Slutligen passade Vimmerby Tidning på att ställa en riktigt svår fråga till matentusiasten: vilken är din favoriträtt?
– Jag lagar nästan alltid bara pasta, tråkigt nog, men jag älskar det. Skulle jag välja en favoriträtt här och nu blir det nog pasta vongole. Det är små musslor, väldigt vackra och goda, säger Agnes Regell.