Nystart för bibliotekets släktforskartillfällen

Efter en paus under pandemin anordnas återigen släktforskartillfällen på Vimmerby Bibliotek, öppna för allmänheten.

Det finns ett intresse för släktforskning i Vimmerby, menar bibliotekarien Marie Louise Bergman. Trots detta dök bara två personer upp på höstens första släktforskartillfälle.

Det finns ett intresse för släktforskning i Vimmerby, menar bibliotekarien Marie Louise Bergman. Trots detta dök bara två personer upp på höstens första släktforskartillfälle.

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Vimmerby2022-10-02 05:00

 Den första måndagen i varje månad kan den som är nyfiken på släktforskning, eller behöver hjälp vidare i sitt sökande, ta sig till biblioteket om kvällen. Där kan man få hjälp och stöd av de erfarna släktforskarna Arne Johansson, Sven Kask och Kjell Birgersson, och även bolla tankar med andra som sysslar med samma sak.

– Vi har anordnat kvällar för släktforskning innan pandemin, men nu har vi dragit igång på nytt, säger bibliotekarie Marie Louise Bergman.

Hittills har bara ett tillfälle passerat, och då var uppslutningen tunn. Nu hoppas Bergman att fler hittar dit på höstens resterande träffar.

– Första tillfället var det bara två som dök upp, men de ville inte gå hem när tiden var slut om man säger så. Det är så himla intressant med släktforskning, säger Bergman.

Hur ska ni göra för att få fler att hitta dit?

– Vi har försökt att marknadsföra det både via sociala medier, men också med affischer och på vår hemsida. Sedan hoppas vi mycket på det muntliga, och att de som redan varit här sprider det vidare till sina vänner. Vi vet att intresset finns, så nu måste vi bara nå ut.

Släktforskarna som hjälper till vid träffarna arbetar ideellt. De hjälper bland annat till att hitta information i olika databaser och system, för den som vill söka i släkthistorien.

– Vi är jätteglada att de ställer upp med sin kunskap och kompetens. Det är jätteroligt att det hela är igång igen, säger Bergman.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!