Nytt äldreboende med 50 lägenheter

En helt nytt komplett äldreboende med minst 50 lägenheter och ett flertal korttidsplatser behöver byggas före ombyggnationen av Eken. Det är första etappen i omsorgsnämndens utredning av bostadsbehovet för äldre i Vimmerby kommun.

Vimmerby2008-12-18 07:12

- Behovet är akut, vi har i dag 14 personer som behöver plats i särskilt boende men inte kan få det på grund av platsbrist, så egentligen hade vi behövt börja bygga igår, säger omsorgschefen Anette Aridsson, som lett utredningen och kartläggningen av behovet av bostäder för äldre.
Utredningen har gjorts på uppdrag av kommunstyrelsen och den lade fram för Omsorgsnämnden igår.
den visar att antalet äldre fortsätter att öka och även om hemtjänsten och vård och omsorg i hemmet fortfarande kommer att vara stommen i den kommunala äldreomsorgen de närmaste 25 åren behövs ett stort antal ny lägenheter för gamla med behov av vårs och omsorg i sitt boende.

Bygg nytt före Eken
Nämndens förslag innehåller två etapper när det gäller att tillgodose behovet av äldrebostäder.
Den första sträcker sig fram till 2015 och behovet är 170 lägenheter. För att nå dit måste ett helt nytt boende i storlek med Granen byggas och Eken behöver byggas om i linje med det tidigare lagda förslaget.
- Vi anser att det nya boendet ska byggas först, på det viset får vi också plats att evakuera till när Eken byggs om, säger Elisabeth Lago-Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden.
Ett nytt boende behöver innehålla minst 50 lägenheter, och en ombyggnation av Eken skulle ge 53 moderna lägenheter och nio korttidsplatser, mot i dag 64 rum.
- Bostäderna vi planerar för framåt har en helt annan standard än de rum som finns på exempelvis Eken i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om