Nytt alternativ till förskola – Soluddens familjedaghem

Ett nytt alternativ till förskola står redo att öppna. Soluddens familjedaghem drivs av Anna och Sören Reichenbergers i deras eget hem intill Krön.

Anna och Sören Reichenberger.

Anna och Sören Reichenberger.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-07-28 21:00

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om Anna och Sören Reichenberger som satsar på att öppna en ny pedagogisk omsorg, som de själva kallar Soluddens familjedaghem, i sitt hem för barn i åldrarna 1-5 år. Tanken är att det ska vara som ett alternativ till förskola. 

Från början planerades det att verksamheten skulle starta den första augusti, men ansökan om tillstånd för att driva verksamheten drog ut på tiden och därför har anmälan inte hunnit vara öppen så länge och än är det inga föräldrar som anmält sina barn till att börja på familjedaghemmet.

– Att det drog ut på tiden var på grund av corona och nämnderna träffas inte så ofta, vi lämnade in ansökan i januari och tänkte att vi hade gott om tid, men så var verkligheten inte riktigt, säger Sören Reichenberger.

– Vi hade planerat att komma igång första augusti, men tiden blir inte riktigt som vi hade tänkt. Ansökan blev godkänd och anmälningarna öppnade precis innan semestern, så på det sättet blev det lite olyckligt. Nu siktar vi på att vara klara med alla byggnationer till den första augusti istället, säger Anna Reichenberger.

undefined
Inför starten har Anna och Sören Reichenberger byggt ett nytt hus på tomten anpassat för lek och aktivitet som de siktar på att vara klara med inför nästa vecka.

Det är max tolv barn som samtidigt kommer få plats på Soludden. I Vimmerby kommun finns redan ett antal fristående alternativ till barnomsorg, men Anna och Sören anser att deras verksamhet är något annat. Verksamheten kommer att drivas av de själva, de kommer inte ha några andra anställda utan har några vikarier som kan komma in om det behövs. 

Både det pedagogiska lärandet och även matlagningen kommer ske under egen regi, Anna och Sören är själva pedagoger och har erfarenhet inom förskola och skola. Matlagningen kommer de även försöka göra tillsammans med barnen, vilket de ser som ett lärande.

– Det som vi tycker är bra med vår verksamhet är att det är litet, att föräldrarna hämtar och lämnar till samma personal, att det blir lite mer kontinuitet. Ibland finns det mindre grupper men att det inte är så familjärt, det är det som är unikt med oss, en annan familj där man lämnar sitt barn, säger Sören Reichenberger.

– Jag minns själv när våra barn var små, att man lämnade de på en förskola och det var högt ljud, många barn, högt i tak och långa korridorer, det är en annan sak att lämna sitt barn till ett annat hem, för de spenderar mycket tid ifrån sina föräldrar, det ska vara tryggt och hemtrevligt, säger Anna Reichenberger.

Platsen där familjedaghemmet ligger är Anna och Sören Reichenbergers hem mellan Vimmerby och Södra Vi precis intill sjön Krön.

Hur tänker ni kring säkerheten för barnen när verksamheten ligger precis intill sjön?

– Vi har byggt ett staket. Det var en av de sakerna som var viktigt för kommunen. Det är viktigt för oss också såklart. Även om det är privat så går en del via kommunen. Nu väntar vi på att de kommer ut och kollar staketet vi byggt så att det uppfyller kraven. Om vi är vid vattnet är det en extraaktivitet, barnen kommer inte kunna vara där när och hur som helst, säger Sören Reichenberger.

undefined
Ett av kraven från kommunens sida var att bygga ett staket mot sjön så att det blir mer säkert för barnen att leka på gården.

På gården finns även en del djur, katter, grisar och shetlandsponnys. Att hjälpa till att ta hand om djuren kommer även vara en del av verksamheten.

Hur är säkerhetstänket att barnen ska få ta hand om djuren?

– Det beror ju på hur man gör det. Självklart tar vi inte med en flock med barn som gör något med hästarna, utan då tar vi med några få barn som kan får gör något med en häst, säger Anna Reichenberger.

Familjedaghemmet Soludden ligger intill Krön i Anna och Sören Reichenbergers hem. På gården finns även djur som kommer vara en del av verksamheten.
Familjedaghemmet Soludden ligger intill Krön i Anna och Sören Reichenbergers hem. På gården finns även djur som kommer vara en del av verksamheten.
Förskolor och barnomsorg

I Vimmerby kommun finns det 13 kommunala och 2 fristående förskolor. Utöver Soludden finns även pedagogisk omsorg hos Lilla Sverigebyn. 

Det är kommunen som bestämmer om verksamheten får starta och har ansvar att kontrollera att verksamheten följer Skolverkets regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!