Nytt beslut i KF: Hon beviljas ansvarsfrihet för 2019

Ingela Nilsson Nachtweij (C) beviljas ansvarsfrihet för 2019 fullmäktige. Det står klart sedan ärendet togs upp igen efter förvaltningsrättens dom.

Ingela Nilsson Nachtweij beviljas ansvarsfrihet för 2019 av fullmäktige i Vimmerby. Det står klart sedan fullmäktige tagit upp frågan för ny prövning i enlighet med förvaltningsrättens dom.

Ingela Nilsson Nachtweij beviljas ansvarsfrihet för 2019 av fullmäktige i Vimmerby. Det står klart sedan fullmäktige tagit upp frågan för ny prövning i enlighet med förvaltningsrättens dom.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-06 21:57

I juni i fjol beslutade en splittrad majoritet i fullmäktige att neka tidigare ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C), ansvarsfrihet för 2019 efter arbetsmiljökrisen som tvingade henne att avgå.

Hon överklagade och i mars i år beslutade förvaltningsrätten i Linköping att det var fel att neka henne ansvarsfrihet och upphävde det beslutet.

Kommunstyrelsen valde att inte överklaga domen och trodde att det var nog att meddela domen i fullmäktige.

Så enkelt visade det sig inte vara. Den juridiska expertis kommunen rådgjort med ledde först åt fel håll. 

Lars Johansson (V) undrade vad rådgivningen kostat kommunen och hur man i fortsättningen kan lita på juridiska råd.

– Det har inte kostat något i pengar, men en del tid. Hur vi kan lita på jurister vet jag inte, men frågan är intressant, så jag tar med den till kommunstyrelsen för att vi ska söka ett svar, sa Jacob Käll (C).

Frågan om ansvarsfrihet för 2019 togs sedan upp som ett extra ärende.

– Fullmäktige har att fatta beslut om en rättelse och därför lägger vi ett förslag om det, motiverade Leif Larsson.

En majoritet i fullmäktige ställde sig bakom det. Det innebär att Ingela Nilsson Nachtweij beviljas ansvarsfrihet, men kritiseras tillsammans med övriga kommunstyrelsens dåvarande ledamöter och ersättare för brister i hanteringen av arbetsmiljökrisen 2019.

Socialdemokraterna deltog inte i den del som beviljar Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!