Nytt bolag efter kritiserat projekt

Kommunstyrelsen är skarpt kritisk mot hur projektet Nod för utomhuspedagogik skötts. Bland annat fick en enskild konsult en årslön på 2,7 miljoner kronor och upphandlingsregler följdes inte. Samtidigt beslutar ett enigt fullmäktige att bilda ett kommunalt bolag som ska jobba vidare med delar av projektet.

Vimmerby2012-03-01 07:21

- Vi ska försöka ta tillvara på de goda delarna det gav, och det ska inte bli några nya konsultkostnader, sade Micael Glennfalk, M, när han talade inför fullmäktige i plenisalen.
Vår tidning har tidigare berättat om kritiken mot projektet som pågick 2009-2011 och som totalt kostade runt 20 miljoner kronor, varav Vimmerby kommun stod för ungefär fyra miljoner.
Revisionen pekar på brister i upphandlingar och kontroller. Bland annat fick en enskild konsult ut ett årsarvode på 2,7 miljoner.
- Det är 1 194 kronor - i timmen, sade Micael Glennfalk.

EU granskar också
Han avslöjade också att EU, som stått för större delen av finansieringen av det aktuella projektet, avser att begära en revision riktad mot Tillväxtverket för att granska hur verket använder EU-medel till projket av et här slaget.
Också Oppositionsrådet Helen Nilsson, S, markerade vikten av att avtal och olika överenskommelser och projekt granskas.
- Det är inte första gången vi har ett tveksamt exempel framför oss, det som är gjort är gjort, men det är viktigt att vi har avtalsprinciper så att liknade saker inte sker igen, sade hon.
Fullmäktige beslutade att lägga revsionsrapporten till handlingarna.
Senare beslutade fullmäktige också att bilda det nya kommunala bolaget Innovation for children AB som ska arbeta vidare där det kritiserade projektet slutade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om