Nytt café öppnar i Gästgivarehagen

Det blir nytt café i Gästgivarehagen i sommar. Denna gång kör Vimmerby Hembygdsförening i egen regi. "Det känns väldigt spännande", säger Karin Jönsson som är caféansvarig.

"Det finns mycket annat att vara nervös för så den nervositet som finns inför det här är bara behaglig", säger Dale Karlsson i luckan tillsammans med Kent Skaate och utanför står Karin Jönsson. På söndag öppnar för första gången hembygdsföreningens våffelkaffe i Gästgivarehagen i Vimmerby.

"Det finns mycket annat att vara nervös för så den nervositet som finns inför det här är bara behaglig", säger Dale Karlsson i luckan tillsammans med Kent Skaate och utanför står Karin Jönsson. På söndag öppnar för första gången hembygdsföreningens våffelkaffe i Gästgivarehagen i Vimmerby.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-07-09 07:00

Redan på söndag är det premiär för sommarcaféet och fem våffeljärn står redo att användas.

– Det har varit café här tidigare men vi tror att det är första gången som det görs i hembygdsföreningens anda. Så vi tänkte börja i liten skala. Det har känts kul att få driva caféet tillsammans inom föreningen, berättar Karin Jönsson. 

Hittills är planerna att caféet ska vara öppet en gång i veckan hela juli och augusti.

– Det kommer bara vara våfflor, det har vi tillstånd för. Så här kommer det inte serveras räkmackor eller annat för då behövs helt andra tillstånd och den sortens verksamhet är inte köket gjort för, berättar ordförande Kent Skaate. 

undefined
"Det är första gången som vi håller i det själva. Så får vi se hur det är. Till en början kommer det vara liten verksamhet som har öppet en dag i veckan", säger ordförande Kent Skaate. På bild tillsammans med Karin Jönsson, Dale Karlsson, Jimmy Andersson och Linda Karlsson från föreningen.

Förhoppningen är att gästerna ska passa på att gå omkring i omgivningen, se 1700- och 1800-talshusen och gärdesgården. 

– Vi hoppas att många ska kunna njuta av att vara här. Det är så vackert här nere men vi har också en gammal historia som vi hoppas de passar på att upptäcka, säger Karin Jönsson och får bihåll av Kent Skaate.

– Det är historien man ska hitta. Till exempel är det många som inte vet om det här med forngravarna. Att det här finns omkring 300 stycken som är från 800-talet.

undefined
Hembygdsföreningen hoppas att cafésatsningen ska skapa ett intresse för all den historia som finns i Gästgivarhagen.

Dale Karlsson från föreningen är starkt engagerad i Gästgivarehagen och hoppas att det här är startskottet på mer än ett café. 

–Jag hoppas att det blir en mötesplats. Det vore trevligt om Vimmerbyborna kommer hit och möts på söndagarna. Vi gör detta framförallt för dem, inte turisterna. I Nordisk familjebok, 1921 års utgåva, står det "Vimmerby är en pärla i Kalmar läns smyckesskrin". Jag vill att Gästgivarehagen ska bli en sådan pärla i Vimmerby. Det är mycket jobb kvar men jag tror att vi kommer att kunna nå dit. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna anordna slåttergille också.

undefined
"Blir det en vinst kanske vi kan anordna något idéellt för dem som behöver komma ut lite extra", säger Karin Jönsson.

När de alla gissar på antal gäster som kan tänkas komma till premiären rör det sig om 100-200.

– Blir det många hoppas vi att de kommer lite successivt så att vi klarar av det. Men det är inte värre än att man få vänta. Vi gör detta helt ideellt så kommer man hit får man ta det som det är, menar Karin Jönsson.

Konkurrens är inte något de oroas av. 

–Jag tror inte att det är så mycket konkurrens. Utan tror och hoppas att Vimmerbyborna i första hand kommer hit för själva platsen, och att de då kanske passar på att fika, säger Dale Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!