Snittblommor – trenden som växer så det knakar

Dahlior. Tulpaner. Rosenskära och luktärter. Intresset för snittblommor har formligen exploderat de senaste åren, både privat och som yrkesodling. ”Blommor är så himla härliga”, säger Linda Ogebrink, som gått från ätbart till ögongodis i sin odling utanför Vimmerby.

Linda Ogebrink ger sina bästa tips för den som vill börja odla snittblommor, och spår vilken som är nästa trendblomma.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/Annie Hogner

Vimmerby2024-05-04 07:00

Citronfjärilar och humlor har fest i odlingsbäddarna i Göljeryd. Några dagars sol har gjort susen – lökväxterna har slagit ut och Linda Ogebrink har öppnat för säsongens första självplock.

För några år sedan satsade hon på grönsaksodling, vid sidan av jobbet som kurator. Nu har snittblommorna tagit över.

– Det här är en källa för återhämtning, jag blev stressad och otålig av grönsakerna. Jag blir så väldigt mycket gladare av blommor.

undefined
Linda Ogebrink började med grönsaksodling i Göljeryd utanför Vimmerby. Några matiga inslag finns kvar, men nu ligger fokus på snittblommor. Först ut är lökväxterna, här narcisser, 'British Gamle'. Omkring 200 dahliknölar ska också i jorden.

Hon är inte ensam. Intresset för att odla snittblommor bara växer. Inte minst bland yngre. Behov av återhämtning och sug efter att inreda med färska buketter kan ligga bakom, tror hon.

– Och så händer något med självförtroendet. Många yngre tänkte nog att blommor var något som ”mormor kan”. Men det är inte så svårt.

Utöver odlingen i Göljeryd säljer hon lökar och dahliaknölar, och här ser hon att lusten att använda blommorna för snitt styr vad folk vill ha. Dahliatrenden håller i sig, men suget efter maffiga tallriksdahlior typ ’Café au Lait’ börjar mattas av. Fler vill ha dahlior som funkar bra för snitt.

– Jag gillar blommor som inte är så knussliga, och det gäller dahlior också. Jag vill att de ska leverera mycket, och passa i bukett. Två riktiga favoriter är ’Gideon” och ’David Howard’.

En mörkröd och en orange?

– Ja, även om en del vill ha pastelliga dahlior i vitt, rosa och aprikos, så tycker jag att det är en förändring. Jag säljer mycket mer starka färger nu.

undefined
Tulpanerna har fått fart av solen och är redo för självplock eller bukettarrangemang.

Trender styr. Och vad som marknadsförs och exponeras på sociala medier påverkar smaken. Att tulpaner marknadsförs på ett annat sätt än narcisser, tror Linda är anledningen till att den sistnämnda lökväxten inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

– Tulpaner är jättehärliga, om man är införstådd med att många moderna tulpaner i läckra färger bara blommar ett, kanske två år. Det är så mycket annat vi köper som bara är tillfälligt. Men vill man ha en lökväxt som återkommer, förökar sig, ratas av rådjur och doftar gott så är mitt tips narcisser. Det tror jag blir nästa trendblomma!

Hur ska man göra för att lyckas med sin blomsterodling, då?

– Bra jord, välja blommor som gör att säsongen blir lång, gärna mixa ettåringar och perenner och inte glömma fillers. Ska man bygga en snygg bukett vill man ju ha både det maffiga, men också kontraster och kanske lite häng.

undefined
En plats för återhämtning. Linda och fyraåriga Zoe njuter i vårsolen.
undefined
Doften! Linda Ogebrink vill slå ett slag för narcisser, som borde uppskattas mer, enligt henne. "De har massor av fördelar, doften är en."
undefined
"Kanske tänker många på den knallgula påskliljan, och gillar man inte den tror man inte att man gillar narcisser", säger Linda. Här 'White Lion'.
undefined
Färg kommer mer och mer. "Jag märker en förändring, folk köper både tulpaner och dahlia i starkare färger än tidigare."
undefined
Narcisser är nästa trendblomma, gissar Linda Ogebrink.
undefined
Linda Ogebrink kunde inte låta bli att lägga fokus på snittblommor. "Jag blir så väldigt mycket gladare av blommor!"
undefined
En fylld narciss. Nästan så man hör ett "fluff-fluff".
undefined
Narcisser, narcisser, de finns i många olika varianter.
undefined
Hopp i knopp. De här tulpanerna kommer att slå ut vilken dag som helst.
undefined
Linda Ogebrink hittar energi och avkoppling i Göljeryd.
Lindas råd och tips

• Välj en växtplats med många soltimmar. Jobba med jorden. Använd kompost, växtdelar, gräsklipp och organisk gödsel.

• Dra dig inte för att klippa. Många sorter ger bara mer blommor, ju fler du tar. Exempelvis dahlia.

• Kolla upp blomningstid och försök få så lång säsong som möjligt, från vår till höst.

• Buketter mår bra av kontraster. Hallonblad eller en kvist från smällspirean blir fint.

• Blanda försådda och direktsådda ettåringar med lökväxter och perenner. Det blir vackert, du får blommor som kommer igen år efter år.

Ettåriga favoriter: tulpan (se extra år som en bonus, om du inte planterar botaniska tulpaner eller Darwintulpaner), blåklint, kolvhirs, amarant, solros. Återkommande favoriter: dahlia (knölen måste förvaras frostfritt under vintern), narcisser, pioner, akleja, violruta, rudbeckia, olika veronikor, flox, blodtopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!