Nytt försök att hitta kyrkoherde

Vimmerby pastorat gör ett nytt försök att hitta kyrkoherde. Tjänsten annonseras ut igen och kyrkorådets ordförande hoppas att problemet är ur världen till sommaren.

Vimmerby pastorat kör en ny rekryteringsrunda i jakten på kyrkoherde.

Vimmerby pastorat kör en ny rekryteringsrunda i jakten på kyrkoherde.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-01-06 07:00

Sedan september 2016 har Vimmerby stått utan ordinarie kyrkoherde och när jobbet utannonserats har resultatet varit klent.

Nu, sedan igår, ligger en färsk annons ute på pastoratets hemsida och här efterlyser man en kyrkoherde som ”har förmågan att tillsammans med medarbetare, förtroendevalda och ideella utveckla församlingarnas verksamhet” och är ”social och kommunikativ samt har förmågan att entusiasmera medarbetare och förtroendevalda och vill/kan skapa förutsättningar för ett gott arbetsklimat.”

I gengäld lockar arbetsgivaren med en populär turistort med centralt läge mellan Kalmar, Växjö, Jönköping och Linköping, och ett 40 man starkt arbetslag med en mix av både nya och gamla medarbetare.

Det här är tredje rekryteringsprocessen och kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson hyser gott hopp om lösning.

– Tredje gången gillt, säger man ju. Jag brukar vara optimist, men nu känns det riktigt spännande. Våra pensionerade präster som under åren gått in som t f kyrkoherde gör stora insatser, men det är inte hållbart i längden. Nu måste vi ha en ordinarie kyrkoherde.

Att Vimmerby skulle ha ovanligt svårt att rekrytera kyrkoherde håller inte Magnus Carlsson med om.

– Det är många som precis som vi som letat länge. I senaste numret av Kyrkans Tidning finns 10-12 lediga prästjobb och det både en åldersfråga och en familjefråga. För att söka en tjänst krävs att ens partner också hittar jobb.

Nuvarande t f kyrkoherde Kenneth Lindström arbetar fram till halvårsskiftet. Och då tror också Magnus Carlsson att det är realistiskt att tro att Vimmerby fått en ny ordinarie chef i pastoratet.

– Efter att Eva Solid gick tillbaka som arbetsledande komminister med ansvar för verksamheten har Kenneth Lindström avlastats och har fått utrymme att förbereda organisation och administration. En ny kyrkoherde kommer till en fräsch organisation med ett arbetslag på topp. Helene Elfving har valt att komma tillbaka till oss efter att ha varit tjänstledig under hösten och börjar på måndag. Till andra lediga jobb har vi haft gott om sökande, så man räds inte att komma till Vimmerby.

Kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson är fortsatt optimist och tror på kyrkoherde till halvårsskiftet.
Kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson är fortsatt optimist och tror på kyrkoherde till halvårsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!