Nytt hotell - varför det?

Kommunen tror att det behövs ett nytt stort hotell för att utveckla ALV och besöksnäringen. Men hotellnäringen i Vimmerby pekar på en stor överkapacitet av hotellrum. Nyligen möttes den nya hotellföreningen och de tre ledande politikerna i kommunstyrelsen för att diskutera branschen och framtiden.

Vimmerby2009-03-07 05:05

- De lyssnar, men vi får ingen egentlig respons eller besked om någonting, säger Staffan Samuelson, ordförande i den nybildade föreningen.

Nya fakta
Jan Henriksson, s, tycker att det var ett givande möte mellan kommunstyrelsens presidium och ett tiotal företrädare för den nybildade hotellföreningen.
- De sitter på en stor kunskap och de fakta som läggs fram är nya för mig, jag kände inte till siffrorna över antalet bäddar och hur beläggningen ser ut över året. Jag trodde nog att det var mer fullbelagt under sommaren än vad det visar sig vara, säger han.
Hotellföreningen har inventerat hotell- och boendemarknaden i Vimmerby och funnit att det i dag finns 429 vinterbonande rum av varierande standard. De är fördelade på åtta privata företag, kommunägda ALV, landstingsägda folkhögskolan och ett 25-tal rum som kan bokas via Turistbyrån.

Konkurrensfråga
Samtidigt gör föreningen bedömningen att behovet under vintertid ligger på 75 rum.
- Det gör att vi redan i dag har en kraftig överkapacitet. I det läget är kommunen drivande för en etablering av ytterligare 230 hotellrum. Det kommer att leda till en utarmning av hotellnäringen och till att det kommer finnas en stor nöjespark och ett stort hotell. Det är anmärkningsvärt att se hur kommunledningen tacklar konkurrensfrågan gentemot det privata småföretagandet i besöksbranschen i Vimmerby, säger Staffan Samuelson.
Jan Henriksson tror att det behövs ett hotell vid ALV. I varje fall på sikt.
- Vår förhoppning är att antalet besökare ska öka i Vimmerby, sen är det ju som med hönan och ägget, behövs det ett hotell för att vi ska kunna dra hit några 100 000 ytterligare varje år, eller kan besökarna lockas hit och så byggs ett hotell när behovet växer, säger han utan att ha något konkret svar på den frågeställningen.
- På sikt är det nog trots allt nödvändigt med ett hotell vid en anläggning av den dignitet som ALV är. Folk frågar allt mer efter helhetslösningar och hotellboende, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om