Nytt koncept ska minska trycket på ambulanserna

På drygt 5 000 ambulansuppdrag i Vimmerby och Hultsfreds kommuner så slutar mindre än hälften med att ambulanserna tar med en patient till en sjukvårdsinrättning. För att minska trycket på de fyra ambulanserna testar Region Kalmar något nytt.

Ambulanserna i Vimmerby och Hultsfred får sällskap av en "first responder".

Ambulanserna i Vimmerby och Hultsfred får sällskap av en "first responder".

Foto: TT

Vimmerby2021-10-01 10:57

– Vi kommer att testa något som benämns ”first responder” för att minska belastningen på våra fyra akutambulanser i Vimmerby och Hultsfreds kommuner så att de kan komma snabbt när de verkligen behövs. Men vi ska ända åka ut till alla som ringt 112, fast med bedömningsbil istället, säger Melker Engström, ambulanschef i norra Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

I dagsläget finns fyra akutambulanser i Vimmerby- och Hultsfredområdet och de kallas ut på ungefär 5 000 uppdrag om året. Bara 46 procent av dessa uppdrag slutar med att ambulansen kör patienten till sjukvård. Över 1 000 av uppdragen har visat sig handla om personer som inte har någon sjukdomsbild eller symptom som kräver primär- eller akutvård. 

Enligt pressmeddelandet kommer "first responder", eller bedömningsbilen som den också kallas, att bemannas av en akutsjuksköterska.

– SOS Alarm kommer därför från måndagen den 11 oktober att göra en värdering av ambulansbehovet och är det inte uppenbart kommer bedömningsbilen med sjuksköterska att skickas ut till patienten, säger Engström i pressmeddelandet. 

Bedömningsbilen kan också skickas ut till sjukdomsfall eller olyckor i väntan på att ambulans kommer till platsen.

Bedömningsbilen är ett projekt som kommer att rulla under ett år enligt pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!