Ny satsning ska uppfylla ett lokalt barns högsta önskan

Om en månad är det återigen dags för populära Spöksmyg i Gästgivarehagen. Den stora nyheten för i år är att en del av pengarna kommer att gå till att uppfylla ett lokalt barns högsta önskan.

"Jag hade egentligen tänkt avveckla men nu utvecklar vi istället. Det känns jättebra och jag blir alltid så taggad när det kommer till sådant här", säger Carita Thörn.

"Jag hade egentligen tänkt avveckla men nu utvecklar vi istället. Det känns jättebra och jag blir alltid så taggad när det kommer till sådant här", säger Carita Thörn.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-09-28 11:50

Förra året lockade spöksmyget i Gästgivarehagen omkring 400 personer. Då gick allt överskott till Min Stora Dag och Barndiabetesfonden men inför årets arrangemang kommer Carita Thörn med nyheten att man även vill göra en lokal variant av Min stora dag.

– Vi kallar det för Vår stora dag och då ska vi hjälpa ett sjukt barn i närområdet att få en egen önskedag med sin familj. Vi har redan ett barn men vem det är kommer att vara hemligt eftersom det ska bli en överraskning, säger hon.

undefined
Carita Thörn och Anette Hasselkvist arrangerar Spöksmyg i Gästgivarehagen tillsammans.

Carita Thörn hade planerat att trappa ner och har tackat nej till att arrangera saker till förmån för flera andra organisationer, men Min stora dag har länge varit hennes hjärtebarn och i och med idén att göra konceptet lokalt kom en nytändning.

– Jag hade egentligen tänkt avveckla men nu utvecklar vi istället. Det känns jättebra och jag blir alltid så taggad när det kommer till sådant här. Vi har tänkt att vi ska fortsätta med det här och om någon vet om ett barn i trakten får man nominera det till Vår stora dag. Överskottet skänks till barnet och så gör vi en dag med det de önskar, det kan vara en biljett till ALV eller en resa till Kolmården eller vadsomhelst, det beror lite på hur mycket pengar vi får in, säger hon. 

Varför väljer ni att göra det lokalt? 

– När man skänker till Min stora dag ser man inte till exakt vem eller vad det går till. Nu har vi tänkt att vi personligen ska lämna över det till familjen. Vi har inte bestämt något datum utan vi kommer samla ihop oss efter spöksmyget, sedan kontakta familjen och göra en liten grej av det.

undefined
Förra året lockade spöksmyget i Gästgivarehagen omkring 400 personer och i år hoppas Carita Thörn på ännu fler.

Hur mycket hoppas ni på att få in från spöksmyget i år?

– Förra året hade vi det samtligt som Tjejkvällen på stan och det ledde nog till att färre kom. I år kolliderar det inte och jag hoppas på fler besökare, 500 kommer nog säkert tror jag. I pengar får vi kanske in 50 000 med sponsorer också, jag hoppas på det.

Den sista oktober är det dags för årets Spöksmyg och det går till så att barnen som deltar får köpa ett startkort och sedan leta efter läskiga figurer i Gästgivarehagen. Två häxor kommer att dela ut godis och barnen kan också ge sin önskelista till tomten. Bland önskelistorna lottas sedan en fram och barnet som skrivit listan får en julklapp hem önskat sig. Det kommer också att finnas ett lotteri där vinsterna sponsrats av både lokala företag och privatpersoner.

Spöksmyg i Gästgivarehagen, 2022.
Spöksmyg i Gästgivarehagen, 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!