Kläder kan få nytt liv – Janna visar hur

En tröja med ett hål, en blus med en envis fläck, eller ett plagg du bara tröttnat på. Istället för att slänga – ge dem nytt liv.

Ett stort hål och tröjan åker i soporna? Nej, inte om Janna Corneliusson får bestämma. Hon har flera bra tips på hur man ger gamla kläder nytt liv.

Ett stort hål och tröjan åker i soporna? Nej, inte om Janna Corneliusson får bestämma. Hon har flera bra tips på hur man ger gamla kläder nytt liv.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-01-26 20:00

Janna Corneliusson har många bra tips på hur man kan förändra det man redan har i garderoben. Nu delar hon med sig av sin kunskap i en ny kurs på Kulturskolan i Vimmerby. Kursen, som går under namnet Re:design Mode, vänder sig till alla mellan 10 och 100 år, med start nästa vecka. 

– Vi köper och slänger alldeles för mycket idag. Kursen ska ge deltagarna inspiration till att förändra med enkla medel och ge plaggen ett nytt eget uttryck, säger Janna Corneliusson, kursledare. 

undefined
Ett stort hål och tröjan åker i soporna? Nej, inte om Janna Corneliusson får bestämma. Hon har flera bra tips på hur man ger gamla kläder nytt liv.

Janna Corneliusson tycker överlag att man ska leta efter begagnat hellre än att köpa nytt. Är bara kläderna av bra kvalitet går de ofta utmärkt att förändra. 

– Ett par "ingådda" jeans är både snyggare och skönare än ett par nya. Och gamla jeansjackor är perfekta att pimpa! Men jag tycker också man ska kika efter naturmaterial som ylle, bomull och lin.

undefined
Sömnad är ett av inslagen i kursen Re:design Mode. Janna Corneliusson passar på att slänga ut en efterlysning: "Är det någon som har en symaskin som inte längre används, får man gärna skänka den till Kulturskolan. Vi är i behov av fler."

Idén om en kurs i redesign kom i ett samtal mellan henne och Jennie Leander Lilja, chef på Kulturskolan. Kursen hålls på Kulturskolan men Erikshjälpens Second Hand har också involverats, genom att bistå med material i form av kläder och andra tyger som kursdeltagarna kan arbeta med.

– Grundtanken är egentligen att deltagarna tar med ett eget plagg som de vill jobba med. Det ska vara något som man vet att man kommer använda, kanske en gammal favorit i garderoben som behöver pimpas med färg, form, broderier och pärlor exempelvis. Men det kommer alltså finnas gott om material på plats. 

undefined
Det är egentligen bara fantasin och tillgången på material som sätter gränserna för vad som går att göra.

Sömnad, stämpeltryck, broderier, målning och applikationer är exempel på tekniker som lärs ut under kursen som hålls i Kulturskolans lokaler. 

– Det finns massor av skoj saker man kan göra. Jag kommer förstås vara lyhörd för vad deltagarna har för önskemål. Vi har åtta deltagare som har anmält sig men vi kan ta emot tio personer.

undefined
Symaskinen är ett av redskapen i kursen Re:design Mode.

När kursen är slut är förhoppningen att kunna visa arbetet i en utställning eller kanske rent av en modevisning hos Erikshjälpen.

Janna Corneliusson jobbar som parkrekvisitör på Astrid Lindgrens Värld: Utöver det driver hon och familjen ett bed-and-breakfast. Hon har också uppdrag inom två föreningar i Kulturskolans regi. Och nu är hon snart också kursledare. 

undefined
"Jag ser fram emot skapandet men också umgänget som uppstår när man skapar tillsammans", säger Janna Corneliusson, kursledare.

Du har så många järn i elden, hur hinner du med allt?

– Jag älskar att ha mycket att göra, så länge det är kul. Men jag har faktiskt ett nyårslöfte i år – att bli mer rimlig. Därför har jag fått träna på att tacka nej till saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!