Nytt försörjningskrav kan drabba Vimmerbys äldreomsorg

Den första november infördes nya löneregler kring arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare som inte är medborgare i något EU-land. I Vimmerby kommun riskerar det att bland annat drabba äldreomsorgen, där flera medarbetare idag har tillfälliga arbetstillstånd.

Marie Halldén är HR-chef i Vimmerby kommun. "Just nu håller vi på att ta reda på hur många som reellt kommer bli drabbade av detta", skriver hon om hur det höjda försörjningskravet kan påverka kommunanställda.

Marie Halldén är HR-chef i Vimmerby kommun. "Just nu håller vi på att ta reda på hur många som reellt kommer bli drabbade av detta", skriver hon om hur det höjda försörjningskravet kan påverka kommunanställda.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-11-06 13:00

Med det nya lönekravet kan personer som idag har giltiga arbetstillstånd, men tjänar för lite pengar, riskera att inte få dem förlängda och av den anledningen utvisas. Inom äldreomsorgen samt omsorg och stöd LSS i Vimmerby kommun, kan det komma att påverka den framtida bemanningen. Det förklarar Robert Lindström, verksamhetschef för socialförvaltningens bemanningsenhet.

– Vi följer hela tiden de medarbetare som idag innehar tidsbegränsade arbetstillstånd, och där har vi i nuläget inom vår verksamhet nitton stycken, säger han.

Exakt hur många av dem som omfattas av regeländringarna är enligt Lindström svårt att förutse eller spekulera i, eftersom det fortfarande finns vissa frågetecken angående reglerna kring det skärpta försörjningskravet.

Ligger deras lön under det höjda lönekravet?

– Jag har inte tittat på det för varje individ så det vågar jag inte svara på, men om jag skulle svara generellt så är det stor trolighet att de flesta ligger under, säger Lindström.

Hur skulle det påverka bemanningssituationen inom exempelvis äldreomsorgen om de här nitton individerna inte får sina tillstånd förlängda?

– Direkta konsekvenser blir naturligtvis att det i ett redan tufft läge att rekrytera i så fall blir ännu svårare, vilket inte är bra oavsett anledning. Vi vill ha kvar samtliga medarbetare som vi har hos oss idag, oavsett anställningsform. Många av medarbetarna det skulle kunna beröra är idag timavlönade.

undefined
I socialförvaltningens verksamhetsområden är det idag nitton personer som har aktiva arbetstillstånd. Hur många av dem som riskerar att få avslag vid ansökan om förlängning är ännu inte klarlagt.

Mahlin Bergman är avdelningsordförande för Kommunal Sydost, ett fackförbund som organiserar medlemmar i flera yrkesgrupper, men vars största bransch är just äldreomsorgen. Från deras håll finns det en viss kluvenhet kring det nya lönekravet. Bergman förklarar att det i grunden är rimligt att gränsen höjs då den tidigare legat väldigt lågt, men att men att det kan bli problematiskt då det finns ett stort behov av arbetskraftsinvandring över landet. Hon vet om att Kommunal har medlemmar som riskerar att bli utvisade just för att de tjänar för lite.

Hon poängterar att det därför är dags att arbetsmarknadens parter tar sitt ansvar och förhandlar, i en strävan att alla ska ha en skälig lön att leva på. Det nya lönekravet ändrar på så sätt spelplanen för framtida kollektivavtalsförhandlingar.

– Lägstalönen i många av våra kollektivavtal rimmar inte med det här höjda lönekravet, så är det. Sen betyder inte det att alla går på den lönen. Nu kan det bli så att vi förhandlar fram en högre lägstalön, men det är svårt att säga hur det blir, säger Mahlin Bergman.

undefined
Hos fackförbundet Kommunal ligger lägstalönen under det nya försörjningskravet i många kollektivavtal. "Nu kan det bli så att vi förhandlar fram en högre lägstalön, men det är svårt att säga hur det blir, säger Mahlin Bergman, andelningsordförande Kommunal sydost.

Det är inte enbart arbetskraftsinvandrare inom vård och omsorg som kan påverkas av det nya försörjningskravet. I Vimmerby kommun har arbetet med att kartlägga vilka individer det gäller påbörjats.

"Det är en fråga som vi jobbar mycket med. Vi har gjort en snabbkoll och just nu håller vi på att ta reda på hur många som reellt kommer bli drabbade av detta", skriver kommunens HR-chef Marie Halldén i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Enligt statistik från Migrationsverket är det totalt 312 individer i hela Kalmar län som har aktiva arbetstillstånd. Hur många av dem som påverkas av det höjda försörjningskravet återstår att se.

Robert Lindström är verksamhetschef för socialförvaltningens bemanningsenhet.
Robert Lindström är verksamhetschef för socialförvaltningens bemanningsenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!