Beslut i Linköping bra besked för Stångådalsbanan

Linköpings kommun har bestämt sig för var man vill ha ett nytt resecentrum. Beskedet är positivt för Stångådalsbanan och Tjustbanan. "Det känns bra att vi är enade med Linköping i den här frågan" säger Jacob Käll (C) i Vimmerby.

Här några hundra meter norr om den nuvarande centralstationen i Linköping vill kommunen placera ett nytt resecentrum där både Ostlänken och Stångådalsbanan kan anslutas.

Här några hundra meter norr om den nuvarande centralstationen i Linköping vill kommunen placera ett nytt resecentrum där både Ostlänken och Stångådalsbanan kan anslutas.

Foto: Victor Bomgren

Vimmerby2022-04-06 07:30

Trafikverket har presenterat flera olika korridorer för den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken genom Linköping. Möjligheten för Stångådalsbanan att ansluta till ett nytt resecentrum varierar mellan alternativen.

Förra veckan satte kommunfullmäktige i Linköping ner foten och förordar placeringen i området Steninge.

– Det är bara några hundra meter från nuvarande resecentrum och det möjliggör absolut för en anslutning för Stångådalsbanan och Tjustbanan, som är en av de faktorer vi tittat på när vi valt mellan korridorerna, säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

Kort efter hölls ett informationsmöte med kommunalråden i Vimmerby, Hultsfred och Högby. Jacob Käll i Vimmerby är nöjd.

– Det känns väldigt bra att ha Linköpings kommun med oss. Det är helt avgörande för Stångådalsbanan att det blir en anslutning till ett nytt resecentrum i Linköping, säger han.

Även om det är många år kvar tills resecentrum och Ostlänken tas i bruk kommer avgörande besked inom kort.

– I april-maj ska Trafikverket presentera vilken korridor man förordar. Om man väljer samma som vi underlättar det oerhört och kommunens ord väger tungt, annars kan det bli långdraget, säger Muharrem Demirok.

Ett avtal mellan Trafikverket och Linköpings kommun om placeringen och anslutningar ska vara klart inom ett år.

"Den här placeringen gör det möjligt att ansluta Stångådalsbanan till ett nytt resecentrum. Det skulle inte gå med en placering utmed E4:an som vi varit tydliga med  att vi inte vill ha" , säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C) i Linköping.
"Den här placeringen gör det möjligt att ansluta Stångådalsbanan till ett nytt resecentrum. Det skulle inte gå med en placering utmed E4:an som vi varit tydliga med att vi inte vill ha" , säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C) i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!