Litteraturnod Vimmerby i nytt samarbete om Emilpriset

Litteraturnod Vimmerby går in med finansiering i ett nytt samarbete om Emilpriset – och priset kan fortsätta delas ut. ”Samarbetet med Smålands Akademi är perfekt för oss”, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

Litteraturnod Vimmerby inleder ett nytt samarbete med Smålands Akademi som medutdelare till Emilpriset.

Litteraturnod Vimmerby inleder ett nytt samarbete med Smålands Akademi som medutdelare till Emilpriset.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/Tobias Röstlund, TT-bild

Vimmerby2024-04-22 12:00

Emilpriset på 50 000 kronor delas varje år ut till någon som gjort barnkulturella insatser i Astrid Lindgrens anda. Bland tidigare pristagare finns Martin Widmark, Barbro Lindgren och Bibi och Tommy Isacsson, som prisats för sitt konstnärliga arbete i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Nu har instiftaren Smålands Akademi fått en ny samarbetspartner och medutdelare i Litteraturnod Vimmerby.

– Det här passar vårt uppdrag som hand i handske. Vi har ett tvåfaldigt uppdrag, det ena är att vara plattform för Kalmar läns litteraturutveckling men också utifrån arvet Astrid Lindgren vara med och lyfta och sätta Vimmerby på kartan ännu mer, säger verksamhetsledare Anna Mellergård.

Tack vare samarbetet kan priset fortsätta att delas ut.

– Vi finansierar prissumman, men jag tycker vi bidrar med hälften-hälften. Akademin lägger ner mycket arbete kring nominering och prisutdelningsceremoni. 

Smålands Akademi delade ut Emilpriset tillsammans med SR Kronoberg fram till 2006, därefter Saltkråkan AB och Astrid Lindgren AB.

”Vi är glada att just Litteraturnod Vimmerby ska vara med och dela ut Emilpriset”, säger Annika Lindgren, publicistiskt ansvarig på Astrid Lindgren AB i pressmeddelandet. ”Det är fint att kopplingen till Astrid Lindgrens uppväxtort fortsätter vara stark, och att Smålands Akademi genom Emilpriset kan fortsätta lyfta barnkultur, något som Astrid engagerade sig i under hela sitt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!