Flera vill se kameraövervakning vid återvinningen

I helgen drabbades återvinningsstationen vid Folkets park återigen av sopkaos när både vitvaror och annat dumpades utanför kärlen. Flera Vimmerbybor vill se kameraövervakning men Magnus Örnborg från FTI tror inte att det skulle ha någon effekt.

Bild från återvinningsstationen vid Folkets park i Vimmerby på måndagen.

Bild från återvinningsstationen vid Folkets park i Vimmerby på måndagen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-05-22 19:30

"Sätt upp kameror!", ropar flera i kommentarsfältet under sociala medier-inlägget som påtalar stöket vid återvinningsstationen. I helgen möttes en besökare av bland annat ett kylskåp och mängder av plasthinkar som det varit matolja i. Dessutom hade matrester kastats på marken. Några dagar senare var det samma visa igen, den här gången hade en mängd glas och burkar hamnat utanför kärlen.

"Det är helt otroligt! Så där är det nästan varje vecka", skriver en kvinna i kommentarsfältet. 

"Inte trevlig alls att åka dit och återvinna", tillägger en annan. 

undefined
"Klagomål på stationerna är vanliga men folk tror tyvärr att det beror på att vi inte tömmer som vi ska. Många gånger när vi kommer ser vi att folk ställt material fel och utanför behållarna och det är ett problem", säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI.

Det är inte kommunala Vemab som ansvarar för återvinningsstationerna utan ansvaret ligger hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI). Enligt företaget städas stationen vid Folkets park i Vimmerby tre gånger per vecka, varav en gång på helgen.

– Klagomål på stationerna är vanliga men folk tror tyvärr att det beror på att vi inte tömmer som vi ska. Många gånger när vi kommer ser vi att folk ställt material fel och utanför behållarna och det är ett problem. I stället för att plocka upp några ivägblåsta kvitton får vi ta hand om dammsugare och dumpade sopsäckar, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI.

Varför ställer man ett helt kylskåp utanför containern? 

– Det är en bedömningsfråga men de som gör det vet nog mycket väl om att de gör fel, det är inga misstag. Med tanke på hur många som använder våra stationer är det få som väljer att göra fel men visst är det så att vi kommer ju att köra bort det där kylskåpet eller vad det kan vara, vi har öppet dygnet runt. Vi ser att det här är utstuderat och man skulle kunna använda ordet "lathet".

undefined
Enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI) städas stationen vid Folkets park i Vimmerby tre gånger per vecka, varav en gång på helgen.
undefined
"Kan gå men eftersom stationerna står på offentlig platsmark får man inte filma hursomhelst, vi har ingen framgång i det och vi ser inte att det skulle ge någon jätteeffekt heller", säger Magnus Örnborg på FTI.

Det här är långt ifrån första gången som Vimmerby Tidning skriver om oredan på återvinningsstationer där det slängts sådant som inte ska vara där och i kommentarsfälten vill flera se både kameraövervakning och inhägnade återvinningsstationer. 

– Vi gör ett jättejobb med att städa stationerna och vi vill inte bygga några stora burar, det är inte snyggt i samhället. Att bygga plank eller så göra det lättare för folk att dumpa saker anonymt. Kameror kan gå men eftersom stationerna står på offentlig platsmark får man inte filma hursomhelst, vi har ingen framgång i det och vi ser inte att det skulle ge någon jätteeffekt heller, säger Magnus Örnborg. 

Bild från återvinningsstationen vid Folkets park i Vimmerby på måndagen.
Bild från återvinningsstationen vid Folkets park i Vimmerby på måndagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!