Nytt system för att minska matsvinn på Icabutiker

Ett nytt koncept för att minska matsvinnet testas i Ica-butiker runt om i landet. Men butikerna i Vimmerby har inte hoppat på tåget – än.

Butikschefen Pelle Lindqvist på Ica Kvantum har hart talas om systemet med att kunden själv sänker priserna men avvaktar med att ta det till Vimmerby för att se hur det fungerar i andra butiker som testar det.

Butikschefen Pelle Lindqvist på Ica Kvantum har hart talas om systemet med att kunden själv sänker priserna men avvaktar med att ta det till Vimmerby för att se hur det fungerar i andra butiker som testar det.

Foto: Morgan Karlsson

Vimmerby2021-08-29 07:00

Konceptet som finns på Icabutiker heter Datumrabatten och går ut på att kunden själv kan sänka priset på varor som har kort förbrukningsdatum. Om kunden hittar en vara med tre dagar, eller färre, kvar till bäst före datum kan de via en maskin scanna in varan och få ett nytt och billigare pris. Ju närmre bäst-före-datumet varan köps desto billigare blir den.

På Icabutikerna i Vimmerbyområdet har ett sådant koncept inte införts ännu men alla är eniga om att det är viktigt att tänka på matsvinnet.

– Vi fick info om systemet under förra veckan och en kollega på en annan Kvantumbutik kommer köra igång under hösten och testa, så vi följer testperioden och får inspel om hur han upplever det och kanske kan haka på om det funkar bra, säger Pelle Lindqvist som driver Ica Kvantum.

För att minska matsvinnet har Kvantum idag en kyl där de placerar varor med kort datum som de säljer till nedsatt pris, något som uppskattas av kunderna.

– Näst intill allt går åt så på det sättet räddar man hem en del, sen kan vi ta hand om vissa saker, får vi mycket kycklingfiléer som går ut om några dagar kan vi ta tillvara på det i vårt beredningskök, grilla det och sälja det som färdiggrillade kycklingfiléer, säger Pelle Lindqvist.

Även på Ica supermarket känner man till det nya konceptet för att minska matsvinn men känner inte att det är något som de tänkt införa i dagsläget.

– Vi har ingen tanke på att starta en sån tjänst, men vi gör ganska mycket själva för att bekämpa, motverka och förebygga svinn. Vi går dagligen och märker varor i förebyggande syfte, vi gör jobben åt kunden. Det är en bra grej och jag ser inte några nackdelar med det men jag har inte kollat närmare på det och undersökt det närmare. Vi har rutiner som fungerar bra, säger Frida Hamrin på Ica Supermarket i Vimmerby.

Jakob Riis som driver Ica i Storebro tycker konceptet är en bra idé för att involvera kunderna i att minska matsvinnet.

– Det är klart det hade varit en dröm att kunden kan hjälpa till, att vi kan hjälpas åt för att minska matsvinnet, det låter ju superintressant för att slippa kasta mat. Majoriteten av maten som slängs är hemma hos kunden, det bästa är att köpa det som ska användas och inte mer, all mat vi kan ta tillvara på är viktigt, vi arbetar systematiskt med att minska matsvinnet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!