Nytt system för hushållens sopor

Om drygt två år ska ett nytt system ta vid för att ta hand om hushållens avfall i Vimmerby kommun. Hur det kommer att bli är fortfarande oklart. Styrgruppen har ringat in tre olika alternativ som just nu diskuteras i olika grupper. I oktober ska ett förslag läggas fram till kommunstyrelsen.

Vimmerby2012-09-26 06:21

- Det kräver sin eftertanke och sina funderingar, alla tre system har för- och nackdelar, säger Ingela Nilsson Nachtweij, C, som är kommunstyrelsens representant i styrgruppen som arbetat med frågan i snart ett halvår.
Förnyelsen bottnar i att kommunen i dag anses ha ett föråldrat system för att ta hand om hushållens avfall.
Framför allt att hushållens matrester inte tas omhand tillhör undantagen i dag.
Det är tillsammans med två politiska motioner som behandlats i kommunfullmäktige, en om att utveckla biogas, och en om att börja väga soporna, som också trycker på för ett nytt och mera tidsenligt system för avfallet.
Hittills har arbetsgruppen och styrgruppen minskat antalet alternativ från närmare tio till tre. De tre som fortfarande är intressanta är separata kärl, flerfackskärl eller optisk sortering.

Varianter
Det förstnämnda är det vanligaste systemet i landets kommuner och innebär att det finns flera separat kärl för olika slags avfall hos hushållen, och där matavfallet lämnas i papperspåse. Det innebär en hel del investeringar i nya kärl och troligen också i större soprum. System är också svårt att bygga hop med insamling av tidningar och förpackningar.
Flerfackskärl betyder att större kärl, oftast två med fyra fack i varje, finns för olika sorters avfall. Kärlen töms sedan av en bil med fyra fack.
Även det systemet kräver stora investeringar i kärl och soprum, men ger samtidigt också insamling av förpackningar och tidningar och den bästa servicen för kommuninvånarna, samtidigt ger det systemet också den högsta kostnaden.
Optiskt sortering innebär att hushållen har kvar samma kärl och tömning som i dag, men att avfallet slängs i påsar i olika färg, beroende på typ av avfall: Påsarna sorteras senare i en anläggning med optiska instrument som läser av färgen på påsarna. Anses det som är enklast att införa, men även där ser politiker och tjänstemän vissa nackdelar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om