Nytt turistrekord väntas i år

Turistnäringens betydelse för Vimmerby kan inte underskattas. Färska siffror visar att turismen i kommunen omsatte 450 miljoner kronor under 2012. - Turismen är enormt viktig för Vimmerby, säger Patrik Kinnbom, näringslivschef på kommunen och vice ordförande i Vimmerby Turistförening.

Vimmerby2013-05-08 06:25

Årets TEM-undersökning, som mäter och uppskattar ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turism, färdigställdes i slutet av förra veckan.
Den visar, svart på vitt, vilken oumbärlig betydelse turismen har för kommunen. Här är några siffror som sticker ut:
Totala turistomsättningen för 2012 stannade på 451 miljoner kronor, vilket är en minskning med 3,1 procent jämfört med 2012.
Turismen uppskattas hålla 414 människor sysselsatta på årsbasis.
Turismen i Vimmerby ger kommunen intäkter på 37,2 miljoner. För landstinget stannar siffran på 18,5 miljoner.

Beror på vädret
Över en tioårsperiod har turismomsättningen i Vimmerby i stort sett fördubblats. 2008 är fortfarande rekordåret med 480 miljoner i omsättning. Årets resultat avbryter de senaste två årens stigande trend och stannar alltså vid drygt 450 miljoner.
Förklaringen är det skrala sommarvädret, som innebar ett minskat antal dagsbesök.
- 2012 ser vi som ett mellanår. En synpunkt som alla delar är att det beror på vädret. När det blev översvämmat runt om Vimmerby ringde många och undrade om det överhuvudtaget gick att ta sig hit, säger Ulf Berg som är ordförande i den ekonomiska föreningen Vimmerby Turistbyrå.
Förväntningarna på 2013 är högt ställda:
- Vi tror på all time high och det är också ALV:s bedömning. De har en ny miljö och räknar bland annat med 40 000 fler fordon i år, säger Patrik Kinnbom som är vice ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om