Vaccineringsprogram tas fram – för att utrota cancer

550 svenskor drabbas varje år av livmoderhalscancer. I länet görs nu en satsning med målet att utrota cancerformen.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, berättar att man med en ny satsning vill försöka öka andelen som vaccineras mot det virus som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande, berättar att man med en ny satsning vill försöka öka andelen som vaccineras mot det virus som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Vimmerby2021-04-20 13:00

Antalet fall av livmoderhalscancer har halverats sedan 1960-talet. Detta främst tack vare de gynekologiska cellprovstagningarna, där cellförändringar kan upptäckas innan en cancer utvecklas.

Dessutom erbjuds sedan 2010 alla mellanstadieflickor vaccin mot HPV, viruset som ligger bakom nästan alla fall av livmoderhalscancer. Sedan i höstas vaccineras även pojkar.

Men fortfarande drabbas över 500 svenska kvinnor av cancerformen varje år, och cirka 150 dör.

En av fem som kallas till cellprovskontroll dyker dock aldrig upp. Sydöstra sjukvårdsregionen planerar därför att ta fram ett vaccinationsprogram för att försöka nå ovaccinerade. Det är ett samarbete mellan Region Östergötland, Region Jönköpings län och Region Kalmar län. Målet är högt satt: Utrota livmoderhalscancer.

– Eftersom alltför många kvinnor uteblir från sin cellprovstagning behövs det riktade insatser för att hitta de här personerna. Om vi kan upptäcka cellförändringar i tid kan en snabb behandling vara avgörande för överlevnaden, säger Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län.

undefined
Cellprovstagningar och HPV-vaccin gör att många fall av livmoderhalscancer kan undvikas.

HPV är en förkortning för humant papillomvirus. Det är världens vanligaste sexuellt överförda infektion och de allra flesta sexuellt aktiva män och kvinnor har någon gång smittats.

De flesta HPV-infektioner är ofarliga och över 90 procent läker ut av sig själva. Det finns dock några HPV-typer som kan orsaka cancer, till exempel livmoderhalscancer, tonsillcancer, analcancer och peniscancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!