"Oacceptabelt att servicekontor stängs"

Kommunstyrelsen i Vimmerby reagerar starkt mot beslutet att stänga servicekontoret för Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Vimmerby2012-11-07 07:17

- Det här är oacceptabelt. Det finns ingen vits med den här åtgärden. Det enda som sker är att medborgarna får det svårare att nå den service de behöver. Här ska någonstans 30-40 eller vissa dagar till och med 70 personer ta sig åtskilliga mil till service, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby, som på tisdagen behandlade frågan om servicekontoret i Vimmerby som stängs den 1 juli nästa år.
Kommunen fick besked om detta i början av förra veckan.

"Staten har ansvar"
Micael Glennfalk är kritisk till myndigheternas beslut som fattats på nationell nivå.
- Det är två jobb som försvinner, två statliga jobb. Vi har inte särskilt många statliga jobb i Vimmerby. Här har staten ett ansvar att se till att myndighetsjobb och service finns också långt ut på landsbygden, säger han.
Han efterlyser ett tydligt syfte och genomgripande beslutsunderlag.
- Vad blir konsekvensen om dessa människor, många är kanske invandrare och behöver ha med sig en tolk, ska resa 7-8-10 mil för att komma till servicen de behöver? Vi kommer från kommunens sida att kräva ut beslutsunderlagen från myndigheten, säger han.
Han hänvisar till att det inte finns några som helst besparingsvinster att göra för myndigheten, mer än möjligen hyreskostnaden för lokalen.
- I Borgholm erbjöd sig kommunen att stå för lokalkostnaden - men servicekontoret blir inte kvar i alla fall. Då inser man att det saknas ett övergripande tänk från myndigheterna i de här frågorna, säger Micael Glennfalk.
Han ser också att medborgarna själva får stå för merkostnaderna att ta sig till servicen. Det kan också drabba kommunerna.
- Går inte staten in och täcker upp det som vältras över på medborgarna, riskerar vi få det på socialbidragen - det här är en viktig principfråga för medborgare och kommuner, anser han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om