Andreas Glingfors har arbetat som polis i Karlskrona i 12 år. Han har dessutom en bakgrund som barnskötare och är förälder till två barn. Sedan 2009 har han med de erfarenheterna som grund ägnat sig åt föreläsningar med föräldrar, lärare och elever som målgrupp.
Föreläsningen i Vimmerby hade nätmobbning och digitala kränkningar som rubrik, men kom att handla om en hel del annat också.
– Vi har tyvärr skolor som inte tar tag i de problem som dyker upp. Från början trodde jag att vi hade ett lokalt problem i Karlskrona. Där fanns det tre rektorer som inte ville att vi skulle komma i uniform till skolan för att det blev så oroligt i korridorerna då. De kallar även kränkningar och bråk för problem eller incident. Även om det är förseelser som står i lagboken. Då ska det kallas för brott, säger Andreas Glingfors som tror att rädslan för att dra in polisen bottnar i ekonomiska orsaker.
Man är så rädd för media. Rädd för att det ska skrivas negativt om ens skola. Därför ska brott på skola mörkas. Negativ publicitet ger inga nya elever, och då blir det mindre skolpengar. Sätter man ekonomi före barnens bästa är man väldigt snett ute, säger Andreas som också bekymras över att det finns rektorer och pedagoger som tror att man kan göra polisens arbete.
Andreas ställde även frågan till åhörarna om de har en susning om hur mycket problem sociala medier skapar på skolan. Pedagoger får lägga mycket tid på att reda ut allt som skrivs.
– I ett sådant fall bjöd in mig själv till skolan för att tala om lag och rätt i en klass på mellanstadiet. Vilka brott som är vanliga när barn utsätts för mobbing och kränkande behandling och hur man ska hantera detta.
Vidare talades det om att föräldraskapet absolut inte är lätt.
– Det ska man ha full respekt och förståelse för. Det är en svår balansgång att ha ett tydligt föräldraskap där man både ska vara sträng och vara den som finns där och kunna prata om allt, säger Andreas som framhåller att det är viktigt att vara objektiv i sin roll som förälder.
– Om du får informationen att ditt barn har blivit polisanmält. Ställ dig då frågan vad har mitt barn gjort? Stanna där och börja inte spekulera kring att det är någon annans fel. Många vuxna ser inte sitt ansvar som förälder. Problemen med sina barn vill man kasta åt någon annan. Skolan, polisen och socialen till exempel. Glöm aldrig att ansvaret för ditt barn alltid ligger på dig.
Samtliga föräldrar i Vimmerby kommun med elever i årskurs 4-9 var inbjudna till föreläsningen om nätmobbning och kränkningar. Få av dem tog dock chansen.
– Vi hade hoppats på lite större uppslutning, konstaterade Josephine Svensson som är rektor på Astrid Lindgrens Skola.