Odense ger firandetips till Vimmerby

I Odense fyller H. C. Andersen 200 år. I Vimmerby är det knappt tre år kvar till Astrid Lindgren skulle ha blivit hundra. - Vi har allt att lära av Odense, säger Leif Larsson, kommunalråd i Vimmerby, som i två dagar haft Danmarksbesök.

Vimmerby2005-01-21 07:18

Danmark räknar ner. På en av de många sajterna där man kan hitta information om H.C. Andersen-firandet 2005, gör man det också bokstavligen. Under rubriken "Hans Christian Andersen 2005, A Worldwide celebration" klickar dagar, timmar, minuter och till och med sekunderna som återstår innan det smäller. Den stora dagen infaller 2 april och inleds med stor fyrverkerishow på kvällen den 1 april, men det blir aktiviteter under hela året.

Lokal förankring
Att den odödlige sagoförfattaren från Odense föddes för 200 år sedan kommer att bli en angelägenhet inte bara för födelsestaden Odense och huvudstaden Köpenhamn - firandet kommer att uppmärksammas i hela Danmark och världen.
Men den "vanliga" Odenseinvånaren är kanske ändå av särskild vikt och betydelse.
- En stark lokal förankring är förutsättningen för internationell succé, säger Claus Koch, museichef på Odense Bys muséer.
Claus Koch har gästat Vimmerby tillsammans med Henrik Poulsen från närings- och planläggningskontoret i Odense kommun och Finn Staermose, ledningssekretariatet i Odense borgmästarförvaltning.
Besöket är en uppföljning av Vimmerbys besök i Odense förra våren och nu diskuterar de båda kommunerna hur samarbetet kan fortsätta.
- Vi har med intresse följt hur man arbetat med H.C. Andersen i Odense och är imponerade över vad som händer och vilka resurser man har till förfogande. Vi har mycket att lära, säger Leif Larsson, som tagit hand om den danska delegationen i Vimmerby tillsammans med bland andra Annika Carlson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommunchef Mats Sjöberg och utvecklingschef Christer Johansson.
Och vill man veta mera konkret vad Vimmerby har att lära av upplägget i Danmark blir kommunalrådets svar ett heltäckande: "Allt!"

På dagordningen
Några exempel på hur Vimmerby vill fira Astrid Lindgren under 2007 vill man inte ge, än så länge. Besked om det blir det först när projekten är i hamn.
- Från kulturförvaltningens sida kan jag säga att det här numera finns på dagordningen nästan hela tiden, säger Annika Carlson.
Christer Johansson betonar att firandet heller inte bara kommer att handla om enskilda aktiviteter.
- Det måste ges ett avtryck i skolorna och hela samhället i Vimmerby, det ska verkligen märkas att vi firar Astrid Lindgren 100 år, också i infrastrukturen för hela den kommunala organisationen, och det är det vi ska mobilisera nu, och också sätta en ribba för vilken nivå vi ska ligga på.

Stora pengar
Leif Larsson tycker att det redan nu finns tre konkreta exempel i Näsprojektet, som ska vara klart till hundraårsfirandet, arbetet med staty och minnesmärke och Kulturskolan.
Hur mycket pengar kommunen kommer att behöva för att fira sin stora författare kan ingen säga.
- Massor, det kommer att handla om att jaga sponsorer, säger Annika Carlson.
I Danmark, där planeringsarbetet kom igång 1997, har man idag ett imponerande konto att sätta sprätt på - 230 miljoner kronor i en fond.
- De resurserna har naturligtvis inte Vimmerby kommun, och vi kommer att söka samarbete med olika offentliga och privata aktörer, säger Leif Larsson.
I Odense innehåller födelsedagsprogrammet dagarna kring 2 april diverse inslag, som teater, parader, uppläsningsmaraton, konserter, kransnedläggning, utdelning av årets H. C. Andersen-priser med Tommy Steele och Ghita Nörby som gäster, rockkonsert, plantering av träd...
- Det blir inslag både med folklig bredd och med djup, säger Claus Koch.

Näs intressant
Under Vimmerbybesöket har gästerna från Odense också fått veta mera om Astrid Lindgren-arbetet i Vimmerby och bland annat besökt Astrid Lindgrens Näs under ledning av intendent Lena Törnqvist.
- Vi är mycket fascinerade av Näsprojektet, det har en enorm potential och kan bli otroligt intressant.
Turistchef Christina Thorstensson har guidat delegationen på rundtur i Vimmerby, i Astrid Lindgrens Värld, och Astrid Lindgren-gården.
Henrik Poulsen låter ana att intresset på Fyn inte är helt och hållet begränsat kring Andersen.
- Också vi är ju uppvuxna med Astrid Lindgren.
I Odense invigdes H. C. Andersens Hus redan 1908 och på så vis kan man ju faktiskt säga att Vimmerby ligger i samma fas som Odense för hundra år sedan. Vilka råd har Odense att ge Vimmerby?
- Hårt arbete, bevara era autentiska miljöer, säger Finn Staermose.
- Man ska inte förfalla till tivolisering, men heller inte glömma bort att det kulturella arbetet måste utvecklas. Det handlar om att länka samman museum och upplevelse, eftersom det är på upplevelsen man överlever. Om man inte har en scenografi som fokuserar på känslan förlorar man fotfästet, säger Claus Koch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om