Oenigt om bolagsaffär på 130 miljoner

Kommunens VA-avdelning och Avfallsavdelning ska säljas till det kommunala bolaget Vimmerby Energi AB. Kommunstyrelsens borgerliga majoritet säger ja till förslaget att sälja för 130 miljoner kronor. Men någon extra ordinär inkomst blir det inte för kommunen.

Vimmerby2009-10-15 06:09

- Nej, och det är inte heller avsikten. Vi gör det här av två huvudskäl, dels för att samla alla taxefinansierade verksamheter i en organisation, dels är det bra för att kunna utveckla produktionen av biogas från reningsverket, säger Carl-Axel Centerstig, c.
Det är en av de mest segslitna frågorna som nu än en gång läggs fram för kommunfullmäktige för ett avgörande beslut.

Långbänk
Utredningen har pågått sedan 2005 och senast fullmäktige hade frågan på sitt bord blev det återremiss för att utreda en rad följder av bolagiseringen.
Förslaget innebär att avdelningen för vatten- och avlopp som i dag ligger inom teknik- och servicenämnden förs över i bolagsform och tillsammans med avfallsavdelningen och det nuvarande Vimmerby Energi AB ombildas till Vimmerby Energi & Miljö AB .
Drygt ett 20-tal kommunalt anställda berörs direkt av bolgiseringen och lika många berörs indirekt genom att de har sin huvudsakliga sysselsättning i kommunala avdelningar som i dag hör nära ihop med framför allt VA- delningen. Facken och de anställda har tidigare kritiserat förslaget för att vara dåligt underbyggt och att det saknats beskrivningar för vad som händer med arbetsmiljön både i det nya bolaget och i de delar som blir kvar i kommunal regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om