Oenigt om priset för fiberanslutning

Det kommunala fibernätet kommer inte att nå alla på landsbygden. Det kan också bli betydligt dyrare än anslutningsavgiften på 15 000 kronor för enskilt belägna fastigheter. Det medger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, som samtidigt betonar att fibersatsningen är en gigantisk subventionering till landsbygden.

Vimmerby2013-04-29 06:29

- Det här är en "Robin Hood-modell" till landbygdens fördel. Kommunen bygger stamnätet i kringelkrokar, en kilometer åt båda sidor, och fångar upp så många byar och fastigheter vi kan, och vi tar samma anslutningsavgift i de områdena som vi gör i staden och i tätorter där det redan finns rör och vi inte behöver gräva en meter, säger han.

Dubbla priset
Efter kommunstyrelsens beslut om en handlingsplan för en kommunal infrastruktur för IT har debatten om landsbygden och staden redan gått igång. Bland annat har centerpartisten och Regionförbundets IT-samordnare Curt Tyrberg ifrågasatt balansen mellan stad och landsbygd i en insändare. Där anger han att fastighetsägare kan tvingas betala runt det dubbla, alltså 30 000, för en anslutning till kommunens nät.
Micael Glennfalk håller fast vid att kommunstyrelsen linje är mycket gynnsam för landsbygden. Han tar Pelarne som exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om