Kommunen och Bevara Vimmerby ger sin syn på ogräset

Prioriteringar och löpande skötsel, så jobbar kommunen med ogräsbekämpning. Men de ser engagemanget från invånarna som positivt.

"Visionen om Vackra Vimmerby verkar inte ha nått fram till den som sköter det."

"Visionen om Vackra Vimmerby verkar inte ha nått fram till den som sköter det."

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-07-02 18:00

Diskussionen kring ogräs i centrala Vimmerby har varit stor den senaste veckan. Förra veckan skickade Åke Billström in en insändare om att det växer mycket ogräs på Vimmerbys gator. Något han uppmärksammat under en period.

– Jag tyckte det såg tråkigt och stökigt ut här och där på mindre vägar och gator, säger han.

Mikael Sandström som är ordförande i föreningen Bevara Vimmerby tycker att det är en viktig iakttagelse som gjorts och att det bör tas på allvar av kommunen. 

– Jag hoppas att kommunen kan ta tag i det och se det som en uppmaning att prioritera frågorna, det är många som har reagerat på att det inte sköts på ett bra sätt, säger Mikael Sandström. 

undefined
Mikael Sandström är ordförande för föreningen Bevara Vimmerby.

Han menar också att planen "Vackra Vimmerby" som gjordes för några år sedan, som skulle vara ett verktyg i att göra Vimmerby till en vacker stad, är något som kommunen bör tänka lite extra på när de prioriterar sitt arbete.

– Visionen om Vackra Vimmerby verkar inte ha nått fram till den som sköter det.

Från kommunens sida menar de att de har en plan som de följer, men att det också handlar om prioriteringar.

– Vi har löpande skötsel på ogräset, det är med i planeringen och vi kör på kontinuerligt, säger Andreas Roth, driftledare på gatukontoret. 

Han menar att de har ett brett område att sköta och att de tar allt i tur och ordning. Han vill inte heller påstå att det skulle vara sämre skött i år än tidigare utan att de jobbar på som vanligt. Han ser dock engagemanget kring ogräset som positivt. 

– Det är bra att folk engagerar sig och säger vad de tycker, det är inte alltid vi ser allt och då är det bra med hjälp från invånarna. Vi prioriterar ofta de stora gatorna och ser inte allt som händer i de mindre områdena, säger Andreas. 

undefined
Andreas Roth, arbetsledare på på driftenheten på Vimmerby Kommuns gatukontor påpekar att de har en plan för hur de sköter ogräsbekämpningen men ser invånarnas reaktioner som positiva.

Kommunens gatukontor har ogräsbekämpning med i planeringen två gånger om året. Någon gång på försommaren och senare i augusti eller september.

– Vi har jobbat med det här den senaste veckan, ogräsbekämpningen låg med i planeringen nu, sedan har vi gjort lite mer än vad som var tänkt och vi prioriterar det som syns mest.

Följer ni planen Vackra Vimmerby?

– Nej vi följer inte exakt den, men vi har en plan om hur allt ska skötas som vi jobbar utefter. Det är alltid bra att ha en plan och en riktlinje som alla kan gå efter. Drömmen hade varit om det fanns ett miljövänligt sätt att bespruta ogräset på, det hade underlättat för oss, men så ser det inte ut nu.

Många har reagerat på att det växer mycket ogräs i centrala Vimmerby.
Många har reagerat på att det växer mycket ogräs i centrala Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!