Ökad produktion och återanställningar

Några tuffa år med sjunkande produktion och varsel är förbi. Satsningar på modern utrustning och nya arbetssätt för medarbetarna gör att Frödinge Mejeri ser med optimism på framtiden. Volymerna ska öka och företaget räknar med att börja återanställa igen.

Framtidstro i ostkakefabriken VD Peter ericsson och Personal- och ITchef Inger Ekström ser med optimism på 2013.

Framtidstro i ostkakefabriken VD Peter ericsson och Personal- och ITchef Inger Ekström ser med optimism på 2013.

Foto:

Vimmerby2012-12-11 07:14


- Vi börjar få luft under vingarna och kommer att behöva mer personal, men det är svårt att säga i vilken omfattning, säger Peter Ericsson, VD för Fördinge Mejeri sedan i maj.
De senaste tre åren har pressat företaget hårt. Sjunkande volymer ledde in i en ond spiral med omstruktureringar och neddragningar. Drygt ett 20-tal anställda har tvingats sluta under året, flera av dom hade jobbat i många år.
Samtidigt har också satsningar gjorts för att få ordning och effektivitet på produkter och i tillverkningen.

Miljoninvesteringar
Fabrikschefen Ilpo Axenhus, med erfarenhet från samma omställning i bilindustrin, har varit en av de drivande i det avseendet.
När han kom in i Frödinge Mejeri sommaren 2011 fann han att den tekniska utrustningen var ålderdomlig  och inte alls up to date för en modern livsmedelsindustri.
Han fick de norska huvudägarna att investera stora belopp.
- Det rör sig om tvåsiffriga miljonbelopp bara i år. Vi har satsat på en robot-cell i förpackningen som gjort den delen betydligt mer effektiv, säger Peter Ericsson.

Medarbetarna en grundbult
Samtidigt har också organisationsförändringar och nya arbetssätt genomförts i produktionen.
- Medarbetarna har fått mera utbildning. Vi har byggt bort hierarkier och ger mer ansvar till operatörerna. Vi jobbar med målstyrning istället för att peka med hela handen. Medarbetarnas delaktighet och känsla att vara med och påverka är grundbulten. Det är det svensk industri ska satsa på för att vara konkurrenskraftig. Vi ser en en jättebra utväxling av våra förändringar, säger Ilpo Axenhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om