Ökad turism

Dags att slipa danskan, månne? I sommar ser det nämligen ut som om de danska turisterna kan bli många i Vimmerby. Valutaläget har satt fart på bokningarna när det gäller utländska turister - men svenskarna avvaktar. - Av de som hittills bokat hos oss under högsäsongen är 70 procent danskar och norrmän, säger Staffan Samuelsson, Oxgården.

Pippi Långstrump och de andra i Astrid Lindgrens Värld står högt på listan när danskarna väljer semestermål.

Pippi Långstrump och de andra i Astrid Lindgrens Värld står högt på listan när danskarna väljer semestermål.

Foto:

Vimmerby2009-04-15 06:08


Våra grannar i sydväst har upptäckt Vimmerby. I Astrid Lindgrens Värld är danskarna den överlägset största gruppen utländska turister före norrmän, tyskar, finländare och holländare.
Den svenska turismen har i år alla förutsättningar för en gynnsam säsong med tanke på den svaga svenska kronan. I ALV räknar man med en fortsatt ökning av antalet utländska gäster.
- Det är intressant att se att på en knapp månad, från 28 februari till 25 mars, gick vi från 175 danska bokningar till 450 och från 47 norska till 137 - vi har väldigt bra tryck på utlandet, säger Mikael Ahlerup, vd.

Avvaktar
För någon vecka sedan hade sagovärlden i Vimmerby totalt 4 200 bokningar, nästan 200 färre än samma tidpunkt i fjol. Ändå vågar Ahlerup tro på en bra säsong.
- Det svänger så snabbt och vi ser ju hur mycket det ökat på den utländska sidan. Minskningen, som i våra ögon är marginell, ligger i Sverige och här har vi inte tryckt på marknadsföringsknappen än. Jag står fast vid min uppfattning att finanskrisen kommer att gynna oss när det gäller den inhemska turismen.
På turistbyrån säger Piroska Kallay att bokningarna för den privata uthyrning de förmedlar - omkring 90 veckostugor, lika många rum och boende på Folkhögskolan - ligger i fas med fjolåret.
- Det ser bra ut. Hittills har vi 650 bokningar, nästan exakt som i fjol. Men så här tidigt finns det fortfarande en hel del ledigt. Den enda vecka det är knepigt att hitta något är under Bullerby Cup. Jag tycker att vi kan se ett annorlunda beteende hos svenskar som turistar på hemmaplan. Istället för att boka boende månader i förväg bestämmer man sig spontant, med kort varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om