Okända berättelser om Astrid Lindgren i kommande bok

Författaren Caroline Cabot har rest runt i Vimmerbytrakten under sommaren för att samla in material om Astrid Lindgren till sin nya bok.

Caroline Cabot vid Astrid Lindgren-statyn. De senaste veckorna har hon samlat in material till sin kommande bok.

Caroline Cabot vid Astrid Lindgren-statyn. De senaste veckorna har hon samlat in material till sin kommande bok.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2023-07-11 06:00

Caroline Cabot har fått ett stipendium för att kunna samla ihop kända och okända berättelser om Astrid Lindgren och hennes verk på plats i Vimmerbytrakten. Hennes förhoppning är att det sedan ska bli en bok av det hon samlat ihop.

De senaste fem veckorna har hon rest runt till olika platser med koppling till Astrid Lindgren och pratat med människor som träffat henne. Caroline Cabot är baserad i Malmö, men har själv koppling till Vimmerby då hon jobbat åtta somrar som publikvärd på Astrid Lindgrens värld. 

Vad är det då som gör att Caroline Cabot vill skriva en bok om barnboksförfattaren?

– Hennes berättelser har varit mycket viktiga för mig personligen, som barn. Bröderna Lejonhjärta blev jag helt golvad av som 12-åring. Den var vacker och viktig. Men även Mio min Mio. Alla hennes berättelser har något. Jag är imponerad av hennes författarskap, säger Caroline Cabot. 

Hur har det då gått med insamlandet av material till boken? 

– Det finns så mycket. Jag skulle vilja stanna här längre. Näs ligger här där Astrid Lindgren växte upp och bland annat fick inspiration till sockerdricksträdet i berättelsen om Pippi Långstrump. Astrid Lindgren har också gått i skolan här och hennes pappa växte upp i huset som hon sedan kom att se som Bullerbyn. Cirkeln sluts här i Vimmerby på ett fint sätt. Jag önskar att fler skulle stanna längre och uppleva mer av de platser som annars kan kännas vardagliga, berättar Caroline Cabot.

Caroline Cabot berättar att hon varit runt i alla Bullerbyhusen samt varit i Lönneberga och sett den träskulptur som finns där av Emil. 

– Det är Torbjörn Berg som gjort den. Det var också han som fick vara förebilden till Emil eftersom det var hans pappa, Björn Berg, som illustrerade böckerna. Jag fick möjlighet att byta några ord med Torbjörn och höra vad han hade för minnen. 

Har du längs vägen fått reda på något intressant om Astrid som du inte visste tidigare? 

– Det har mest varit om personer och platser kring henne som varit nytt. De sagolika platser som finns runt omkring. Det jag överraskats av är att det finns så mycket nytt att upptäcka. Vimmerby är en häftig plats, säger hon. 

Caroline Cabot ska snart lämna Vimmerbytrakten, men bara tillfälligt. Hon kommer att fortsätta att träffa spännande människor som har berättelser om Astrid Lindgren, hembygden och historierna bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!