– Vi får mycket samtal från folk som vill anmäla djur till slakt. Man kan säga att de djur som leverantörerna tänkt slakta under resten av året har anmälts redan nu. Det är 4–6 månader i förväg, säger Paul Robertsson, inköpschef på KLS Ugglarp som driver slakteriet i Kalmar.
Slakterierna tar i regel djur från sina kontrakterade leverantörer i första hand. De som inte planerat sin slakt får räkna med att vänta på slakt till åtminstone årsskiftet, enligt tidningen ATL.
Paul Robertsson menar dock att det inte råder någon akut kris just nu.
– Även om det är besvärligt med torka och djurägare stödfodrar med vinterfoder, är det främst en annalkande kris som många befarar ska komma längre fram. Vi kan inte göra mer nu än vad vi gör. Vi tar emot och slaktar det som går i förhållande till balansen vi måste ha gentemot köttkonsumtionen. Man ska veta att vi redan nu slaktar mellan fem och tio procent mer än i fjol, säger Paul Robertsson.
Paul Robertsson säger att det finns kapacitet att växla upp om djur behöver slaktas för att inte svälta ihjäl.
– Men köttet ska säljas också. Infrysning måste undvikas i det längsta.