Svag ökning av borrelia i Vimmerby

Under juni och juli diagnostiserades 38 fall av den fästingburna sjukdomen borrelia i Vimmerby.

Under juni och juli blev 38 personer diagnostiserade med borrelia på Hälsocentralen i Vimmerby.

Under juni och juli blev 38 personer diagnostiserade med borrelia på Hälsocentralen i Vimmerby.

Foto: Aas, Erlend

Vimmerby2021-08-09 06:00

Det är en ökning med fyra fall jämfört med samma period året innan. 

– Däremot är det många fler som ringer och är oroliga för att ha fått borrelia, säger Camilla Ljungdahl verksamhetschef på Hälsocentralen i Vimmerby.

Hon menar att det finns en trend att de som ringer ofta vill ha ett test redan en eller två dagar efter fästingbettet. 

– Det är bra att man är uppmärksam men det är för tidigt. Det måste gå minst sju till 14 dagar för att provet ska kunna ge utslag. Så ofta får vi be folk att avvakta. Kroppens försvar mot det fästningen sprutar ger en lokal hudirritation, vilket är helt normalt. Den kan bli relativt stor men det är först när man märker att irritationen kvarstår, eller kommer igen, som det är dags att söka vård. Vanligtvis kan kroppen ta hand om borrelia själv.

undefined
Ett klassikt symptom på borrelia är hudrodnad. Enlig 1177 vårdguiden får de flesta lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Men ibland kan sjukdomen sprida sig till nervsystemet och lederna, vilket gör att det kan ta längre tid att bli frisk.

Borrelia är en bakteriesjukdom vars vanligaste symtom är hudrodnad.

– Rodnaden kommer mellan en till fyra veckor efter att man har blivit biten. Den är oftast ringformad eller oval och växer med tiden. Ofta bleknar huden i mitten. Sedan kan det klia. Andra symtom är värk och ledinflammation, berättar Camilla Ljungdahl.

undefined
”Många ringer redan dag ett eller två efter att man tagit bort fästingen och vill ta borrelia prov. Men det är för tidigt. Det måste gå minst sju till 14 dagar för att provet ska kunna ge utslag,” säger Camilla Ljungdahl.

TBE är en annan fästingburen sjukdom som hälsocentralen fått frågor om nu under sommaren. 

– Vi har väldigt få fall av TBE i Vimmerby. Här i länet är det mycket vanligare ut mot kusten. Däremot är det är rätt många som kommer med vaccinationsfrågor. Men eftersom vi nu prioriterar covid-19 vaccineringen så utför inte vi någon TBE-vaccinering utan hänvisar till andra aktörer. 

Undvik borrelia

1. Undvik att få fästingbett genom att bära stövlar, långbyxor och långärmade tröjor där det kan finnas fästingar. 

2. Det är bra att leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Fästingen vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan den biter sig fast.

3. Det dröjer oftast minst ett dygn från det att fästingen har bitit sig fast till att borreliabakterierna överförs till dig. Du minskar risken för att bli smittad om du tar bort fästingen så fort som möjligt. 

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!