”Okunskap och fördomar om diabetes”

Mitt i lördagsshoppandet på stan hittade vi Christoffer Cederstrand, 27, som var ute i folkvimlet för att prata diabetes.
– Det behövs information. Det finns mycket okunskap och fördomar kring den här sjukdomen. Många förknippar diabetes med äldre människor, men diabetes kan man få när som helst. Jag var 16.

Den 14 november varje år är det den internationella diabetesdagen, Världsdiabetesdagen. Redan i lördags stod Christoffer Cederstrand, Ung Diabetes, i shoppingvimlet i Vimmerby för att sälja ”Livets löv” till förmån för Diabetsfonden och informera om sjukdomen, som trots att den är en av våra folksjukdomar fortfarande är omgärdad av okunskap och fördomar. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Den 14 november varje år är det den internationella diabetesdagen, Världsdiabetesdagen. Redan i lördags stod Christoffer Cederstrand, Ung Diabetes, i shoppingvimlet i Vimmerby för att sälja ”Livets löv” till förmån för Diabetsfonden och informera om sjukdomen, som trots att den är en av våra folksjukdomar fortfarande är omgärdad av okunskap och fördomar. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-11-16 12:00

Christoffer Cederstrand har inte ätit sig till sin diabetes. Han har typ 1. En kronisk sjukdom som innebär att kroppen slutar tillverka insulin.

– Fortfarande finns det många som tänker att den som har diabetes har ätit alldeles för mycket sött och onyttigt, är kraftigt överviktig och lite till åren kommen. Och ibland hör man folk prata om ”kraftig” eller ”svag” diabetes. Något sådant finns inte. Men man blandar ihop diabetes typ 1 och 2.

För Christoffer Cederstrand började det med klassiska symptom, men först förstod han inte varför han mådde som han gjorde, när sjukdomen slog ner som en bomb vid jultid när han fyllt 16. Christoffer hade varit förkyld någon vecka, drack mängder av vatten, drabbades av ett plötsligt oväntat sötsug, var torr i munnen, konstant kissnödig och i skolan hade han svårt att se vad det stod framme på tavlan.

– När jag kom till vårdcentralen hade jag skyhögt blodsocker, 32,3, och blev inlagd i Västervik tre veckor.

Teknik underlättar

Idag är han 27 år och tvåbarnspappa. Att sköta diabetes är förvisso ett heltidsjobb, men ny teknik har underlättat.

– Jag har en insulinpump, som gör att jag kan ställa in högre doser när jag ska äta. Och min nya CGM-sensor, en blodsockermätare som sitter på armen, gör det lättare att hålla kontinuerlig koll på mina blodsockernivåer. Jag kan snabbt skanna av mina värden och behöver inte hålla på att sticka mig i fingret hela tiden.

Under de första 7-8 åren efter diagnosen kände han ingen som hade diabetes. Numera är han aktiv kontaktperson inom Ung Diabetes.

– Det är jättebra att ha ett nätverk med andra. De flesta jag har kontakt med finns på andra håll i Sverige, så min förhoppning är att få igång fler inom Tjustbygdens diabetsförenings område, där Vimmerby ingår.

Han berättar om när Ung Diabetes anordnar läger för unga, som kan umgås en hel helg.

– Det är jätteskönt. När vi äter lunch eller fikar piper det överallt när alla ska kolla sitt blodsocker och ta insulin. Och man känner sig helt normal. Annars är det många som tittar när man är ute och äter.

Sött ok med måtta

En vanlig uppfattning är att han inte får äta sött.

– Allergisk mot socker, som en del säger. Det stämmer inte. Jag kan äta sött, men måste göra det med måtta och får hantera insulinet därefter.

Både diabetes typ 1 och typ 2 ökar bland barn och unga. Christoffer får leva med sin sjukdom för resten av livet – om forskningen inte gör de framsteg många hoppas på.

– Det pratas både om vaccin och botemedel. Redan när jag fick diabetes som 16-åring sa man ”om tio år kommer diabetes att kunna botas”. Jag hoppas att jag en dag kommer att kunna säga att jag hade diabetes.

Diabetes i siffror

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar men hur många som har diabetes är oklart. Det finns många som har typ 2-diabetes utan att veta om det.

En vanlig uppskattning är att 2,5-4,5 procent av den svenska befolkningen har diabetes. Omkring 400 000, cirka 90 procent, har typ 2-diabetes, som ökar med stigande ålder. 10-20 procent av befolkningen över 65 år är diabetiker.

Runt 50 000 svenskar har typ 1-diabetes, varav 8 000 är barn. Antalet barn som insjuknar har nästan fördubblats sedan 1980-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om