Så ligger krogarna till i rekryteringen av sommarpersonal

Sommaren står för dörren och flera krogar och restauranger i vår stad laddar för att ta emot Vimmerbyorna, och såklart massor av turister från när och fjärran. Vi har pejlat läget med en handfull lokala aktörer kring hur det ser ut med sommarjobbare till serveringen och köket.

Brygghuset kommer utöka personalstyrkan med ett tiotal personer.

Brygghuset kommer utöka personalstyrkan med ett tiotal personer.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-05-24 06:00

Vi undrade helt enkelt hur det ser det ut med serverings- och kökspersonal till sommaren och hur många personer restaurangerna räknar med behöver anställas. Men också om det varit utmanande att hitta tillräckligt med personal och om de känner sig trygga med att kunna leverera den gästupplevelse de vill ha.

Här är frågorna:

1) Hur ser det ut med serverings- och kökspersonal till sommaren?

2) Hur många har/kommer anställas?

3) Har det varit en utmaning att hitta tillräckligt, och rätt, folk till tjänsterna?

4) Känner ni er trygga med att ni kommer kunna leverera den gästupplevelse ni vill ha?

Brygghuset

1. Vi är färdiga med personal till sommaren och det ser mycket lovande ut.

2. Vi kommer utöka personalstyrkan med åtta-tio personer.

3. Detta år har det varit lättare att hitta rätt personal än vad det varit de föregående åren.

4. Ja, vi känner oss trygga. Vi tror på en underbar sommar!

undefined
Brygghuset kommer utöka personalstyrkan med ett tiotal personer.

Guldkant

 1. Det ser lovande ut, vi har varit färdigrekryterade sedan början av mars. Sedan är det alltid lite småkorrigeringar som dyker upp men överlag ser det fint ut.

2. Under högsäsongen kommer vi att vara 17 anställda totalt.

3. Det har varit ganska svårt att hitta rätt personer till köket.

4. Absolut!

undefined
Guldkants Henrik Hemmingsson. Restaurangen tycker det ser lovande ut inför sommaren.

Ronja/Prime

1. Vi har våra ordinarie kockar i köket och två sommaranställda som arbetat hos oss under flera somrar. Serveringspersonalen är klar sen en tid tillbaka. Vi har två fastanställda i dagsläget.

2. I köket är det två som tillkommer och i servisen på Prime är det fyra sommaranställda. Frukosten har sex sommaranställda och två ordinarie.

3. I år känns det som att det har varit lättare än förra året och året innan det. Köket kommer att bli en utmaning det året våra två sommarjobbare väljer att göra något annat eller får en fast anställning någon annanstans. Vi hoppas kunna anställa en av dem om vi får kvällarna att rulla till hösten.

4. Vi är supernöjda med det teamet vi har rekryterat inför sommaren och tror att alla kommer att gör sitt bästa för att gästen ska få en härlig vistelse hos oss.

undefined
Ronja/Prime är nöjda med teamet de rekryterat till sommaren 2024.

Kharma

1. Det är alltid lika svårt med personal och det har blivit mycket värre efter pandemin. Så läget är inte optimalt.

2. Vi kommer inte anställa någon. Vi kan inte ta in personal bara för att ta in. Finns det inget som passar till restaurangen så är det bättre att köra på det vi har.

3. Vi har de senaste tre åren inte kunnat få in vad vi sökt. Nattklubben är lite enklare, men även där sjukt svårt i lilla Vimmerby att hitta personal till. Och tro att vi ska locka hit någon utifrån är i stort sett omöjligt.

4. Vi kommer kunna leverera det vi vill. Eventuellt får vi tacka nej till gäster som vill komma om det blir för mycket eller lång väntetid. Men eftersom vi går på samma personal hela tiden i just restaurangen har vi ingen möjlighet att erbjuda öppettider alla dagar i veckan. Utan det blir tisdag till lördag.

undefined
Christopher Novratidis, som driver Kharma, kommer inte anställa någon till serveringen och köket.

Vimmerby Stadshotell

1. Vi ligger bra till, alla platser är just nu fyllda och vi jobbar för fullt med upplärning. I köket tar vi endast in en kock extra på sommaren och han jobbade även förra året så där är det stabilt.

2. Vi är totalt 60 anställda på hela "mat och dryck" (frukost/lunch, kvällsservering, kök och disk) varav cirka 22-30 personer är anställda här året runt.

3. Vi har lyckats väldigt bra i år och har en stark grund att stå på samt att flera återkommande personer vill vara kvar hos oss, och några som varit på andra avdelningar byter nu till restaurang.

4. Det hoppas och förutsätter jag. Vi har lagt mycket tid på upplärning och sen gäller det att alla som jobbar året runt hjälper våra unga sommarjobbare. Det här är ett av de roligaste jobb man kan ha och det hoppas vi att alla som jobbar hos oss ska fortsätta känna. Mår personalen bra och har kul tillsammans märker även gästerna av en härlig atmosfär.

undefined
Martina Andersson på Vimmerby Stadshotell. Hotellet kommer ha sammanlagt 60 anställda inom "mat och dryck" i sommar.

Ramons Tapasbar

1. Vi har personal så vi klarar oss.

2. Vi har redan fyra ordinarie anställda och fyra som jobbar extra. I sommar blir det åtta ordinarie och fyra som jobbar extra. Det är unga personer som kommer jobba här.

3. Jag (Ramon Tekbas) har jobbat länge med detta och har inget problem med att styra och få ihop det.

4. Ja. Man får det man ger, så är det alltid. För att locka hit folk måste man leverera. Servicen, maten och upplevelsen måste vara bra. Det är inte bara laga mat och "varsågod". Det är en helhet som krävs.

undefined
Ramon Tekbas som äger Ramons Tapasbar kommer ha en ung personalstyrka i sommar.
Sju krogar fick frågan

Vi ställde frågorna till följande krogar och restauranger:

Björkbacken, Brygghuset, Guldkant, Kharma, Prime, Ramons Tapasbar och Vimmerby Stadshotell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!