Två personer till sjukhus efter olycka på Ljunghäll

Arbetsmiljöverket har fått in en anmälan om en olycka på Ljunghäll. Tre medarbetare ska ha fått het vätska på sig under en reparation.

Den 17 juni inträffade en arbetsplatsolycka på Metallfabriken Ljunghäll, detta enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket den 22 juni.

Den 17 juni inträffade en arbetsplatsolycka på Metallfabriken Ljunghäll, detta enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket den 22 juni.

Foto: Janne Strömsten

Vimmerby2021-06-29 18:00

Ljunghäll har anmält ett olycksfall med kemikalie till Arbetsmiljöverket. Olyckan ska ha inträffat den 17 juni i samband med en verktygsreparation i en pressgjutningsmaskin. 

– Vatten är en kemikalie och det som är grejen i det här fallet är den höga temperaturen, säger Johan Karlsson, arbetsmiljöspecialist vid Metallfabriken Ljunghälls.

Det var, enligt anmälan, när processvattenledningar skulle kopplas från pressgjutningsverktyget som det fanns kvar ett vattentryck trots att temperatorn var avstängd. Varmt vatten och ånga, med en temperatur mellan 120-170 grader celsius, ska då ha sprutat ut på tre medarbetare. 

– Orsaken bakom är något vi håller på att utreda. Vi tittar på faktorer bakom, varför det kunde bli såhär och vad vi kan göra för att förhindra att det händer igen, klassiskt arbete vid såna här fall. Men den utredningen är inte klar ännu så tyvärr kan jag inte säga mer om det just nu.

De tre medarbetarna ska ha fått blåsor och rodnader på bland annat mage, armar och ansikte. Två av medarbetarna fick uppsöka akuten i Västervik för ytterligare undersökning och behandling med kyl-gel. 

– Det blev ett lindrigt utfall för de här tre personerna och blåsorna kommer att läka. Sedan är det alltid bekymmersamt med flera skadade samtidigt och av den anledningen flaggade vi upp olyckan och registrerade och rapporterade vad som händer till Arbetsmiljöverket, säger Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!