Om torkan fortsätter införs bevattningsförbud

Grundvattennivåerna börjar sjunka igen och fortsätter torkan kan ett bevattningsförbud komma med kort varsel. ”Vi ser att konsumtionen ökat kraftigt, och vi vet inte när nästa påfyllning blir”, säger Emma Jonsson, VA-chef i Vimmerby.

Förbjudet att vattna gräsmattan från och med måndag.

Förbjudet att vattna gräsmattan från och med måndag.

Foto: Tobias Wallström

Vimmerby2018-06-12 05:00

Efter två somrar med bevattningsförbud kom en hel del nederbörd under hösten och vintern. Nivån i grundvattentäkterna har varit bra, men nu börjar nivåerna sjunka.

– Det är inte alarmerande, men nu har det varit väldigt torrt en tid och vi ser också att konsumtionen ökat och vi skickar ut stora mängder vatten. Vi har fått delegation från styrelsen att vi själva kan fatta beslut om bevattningsförbud med kort varsel. Det kan gå rätt fort om det börjar sjunka ordentligt, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi och Miljö AB.

Att bevattningsförbud är ett effektivt sätt att minska förbrukningen har man sett under 2016 och framförallt 2017, då bevattningsförbudet infördes redan i mitten på maj.

Emma Jonsson tycker att det finns läge att tänka över sin vattenkonsumtion.

– Det är vi överens om i hela länet, även om det inte är samma kris som 2017 måste vi vara fortsatt rädda om vårt dricksvatten, som vi använder till så mycket dumma saker, som att spola toaletter och vattna gräsmattor.

Att det är bevattning i trädgårdar som ligger bakom det nuvarande stora uttaget är det ingen tvekan om.

– Annars skulle det inte vara så stor skillnad på konsumtionen jämfört med det som tas ut vintertid.

Emma Jonsson har flera tips till den som vill vattna smart.

– Vattna på kvällar, nätter och tidiga morgnar när marken är sval och växtligheten tar åt sig vattnet och använder du spridare se till vattnet hamnar där det verkligen behövs, inte på gatan. Samla regnvatten, det är också en viktig resurs.

Hur snabbt kan ett bevattningsförbud införas i Vimmerby?

– Det har inte definierats. Styrelsen har bara fattat beslut om att VEMAB har förtroende att införa bevattningsförbud med kort varsel.

Emma Jonsson säger att vi behöver få ett annat förhållningssätt till vatten, inte bara något som kan bli bristvara en torrsommar.

– Vi måste tänka på att det handlar om ett fint livsmedel man inte sliter och slänger med. Vi vill alla ha tillgång till dricksvatten från kranen även i framtiden, och då måste vi också tänka till vad vi använder det till och hur och när.

I Kalmar län har Borgholms kommun infört bevattningsförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om