Kommunen byter ut gamla VA-ledningar –trafiken påverkas

Vimmerby Energi och Miljö, Vemab, har flera projekt igång för att få bukt med gamla VA-ledningar. "Vi har mycket som behöver bytas och fixas framöver", berättar VA-chef Emma Jonsson.

Flera större projekt pågår och planeras för att byta ut gamla VA-ledningar. Under våren påverkas trafiken i Vimmeby. "Jag hoppas alla kommuninvånare accepterar att vi är där och håller på", säger projektledare Ola Lindband. På bild även VA-chef Emma Jonsson.

Flera större projekt pågår och planeras för att byta ut gamla VA-ledningar. Under våren påverkas trafiken i Vimmeby. "Jag hoppas alla kommuninvånare accepterar att vi är där och håller på", säger projektledare Ola Lindband. På bild även VA-chef Emma Jonsson.

Foto: Jimmy Karlsson, Vemab, Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-02-06 20:30

På sina håll är VA-ledningarna i Vimmerby uppemot 100 år och enligt de senaste beräkningarna försvinner omkring 15 procent av vattnet genom läckage. 

– De är inte så bra. Gamla ledningar är ett bekymmer vi har i hela Sverige. En del som inte är så gamla men kan vara sämre än de som är äldre eftersom olika material har använts i olika perioder.  Sedan har vi peppar peppar inte så mycket vattenläckor som det är i vissa andra kommuner. Men vi försöker sikta in oss på de områden där vi har störst problem, berättar Emma Jonsson.

undefined
"Vi har ledningar som är hundra år. Inte så många, men de finns. Ibland kan nyare vara sämre än de gamla eftersom det rör sig om olika material. Både på vatten- och avloppsledningar. Det är olika perioder man använt olika material. De vi lägger nu tror vi på en längre livslängd, kring 100 år", säger Emma Jonsson.

Sedan i december har Vemab arbetat med VA-ledningar kring Blomgatan. Ett arbete som nu är inne på sin sluttamp. Men för att göra helt klart kommer på onsdag en del av Vimmerbyallén stängas av.  Från nästa måndag, 13 februari, kommer även rondellen att påverkas och trafiken ledas om.

– Arbetet på Blomgatan går fruktansvärt bra. Vi ligger minst en månad förre beräknad tidsplan. Själva Blomgatan och gång-och cykelvägen blir troligtvis färdigt denna veckan med vatten och avlopp. Det vi har kvar sen är från Blomgatan ner till rondellen. Det är mellan 3-5 veckors jobb beroende på väderlek och vad vi hittar i backen, berättar projektledare Ola Lindblad. 

undefined
"Vi byter ut ledningarna för att samhället ska fungera och det tar plats för att vi ska kunna ta oss ner på djupet. Vi får inte heller tumma på arbetsmiljö utan måste göra stora hål för att det inte ska rasa ner på någon. Efteråt kan det också bli finare än det var innan", berättar projektledare Ola Lindblad. Arbetet på Blomgatan är inne på sluttampen.

Senast 10 mars beräknas Vimmerbyallén öppnas upp igen. 

– Vi hoppas att kommande arbeten ska gå lika bra som det här har gjort hittills. Vi kommer snart vara uppe i centrum. Omkring 20:e februari. Det projektet är inte lika stort som vid Blomgatan men det kommer påverka fler eftersom det är så centralt. Vi börjar med att gräva mellan Rusta och trafikskolan. Därifrån ska vi upp mot Uven, säger Lindblad. 

undefined
"I den bästa av världar går det smidigt. Men det händer att man stöter på något som gör att det tar längre tid. Det kan finnas oförutsedda saker i marken. Hittar man det minsta lilla som kan vara en fornlämning så ska det rapporteras till länsstyrelsen, då blir det stopp i arbetet tills att det är utrett. Vi kan tyvärr inte påverka allt själva", berättar projektledare Ola Lindblad. Kampgatan är en av de gator som kommer påverkas framöver.

Till en början kommer en del av Norrtullsgatan att stängas av, följt av Drottninggatan och sist en del av Kampgatan. 

– Vi hoppas att alla har förståelse för att vi gör det för att samhället ska fungera. För att alla ska ha vatten, kunna gå på toaletten och att spillvattnet ska försvinna undan. 

undefined
"Under onsdagen påbörjar vi arbete i Locknevi med att säkra dricksvattenleveranserna och kunna ta om hand spillvattnet på ett säkrare sätt", säger projektledare Ola Lindblad som berättar att det finns fler projekt på gång i kransorterna.

Arbetet där beräknas bli klart i maj.  

– Sedan ska vi snart börja på Verkstadsgatan. Ledningarna där är från slutet på 30-talet så de börjar ha gjort sitt. Där ska vi förstärka upp och även all el ska bytas för den är lika gammal. Det arbetet kommer ta betydligt längre tid och berör även Gästgivaregatan och Jutegränd. Vi kommer sätta igång så snart Blomgatan är klar och hålla på fram till högsommaren. 

undefined
Kostnaden är ett par tusen kronor per meter. "Ett större projekt kostar många miljoner. Blomgatan har kostat ett par miljoner", säger Emma Jonsson.

 

undefined
VA-ledningar håller på att bytas ut. Redan i veckan stängs delar av Vimmerbyallén av och i nästa kommer även rondellen att påverkas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!