Omorganisation kostar miljoner

Kostnader för konsulter, avtal med chefer som slutat sina tjänster, utebliven kompensation för sparbeting för nya städorganisationen och andra oförutsedda kostnader på grund av planerade besparingar som inte blivit av ligger till grund för att teknik- och servicenämnden redovisar ett minus på 13 miljoner kronor i delårsbokslutet.

Vimmerby2012-09-22 04:07

- Allt det här är sånt som nämnden inte kan påverka, så det egentliga underskottet i vår verksamhet ligger på två miljoner, även om det på pappret visar 13, kommenterar nämndens ordförande Björn Swedborg, M.
Såväl KD:s Göran Gustafsson som S-ledamoten Kenneth Björklund instämmer i det.
Nämnden förklarar de 13 miljoner med att fyra miljoner kronor är utebliven kompensation för att nämnden tog över den kommunala lokalvården som då omfattade verksamhet för drygt 16 miljoner, men i pengar fick nämnden bara drygt tolv miljoner.

Chefer och konsulter
De organsiationsförändringar som pågår kostar också stora belopp. Runt 3,5 miljoner har det kostat att lösa ut tidigare förvaltningschefen och tidigare kostchefen från sina tjänster. Plus att det kostat att hyra in ersättare på de posterna. Utöver det har nämnden också anlitat en konsult som arbetar med hur gata-park-avdelningen ska föras över till VEMAB, Vimmerby Energi och miljö.
- De här är ingenting vi räknat med när vi lade budgeten, det här är åtgärder kommunstyrelsen och fullmäktige lagt på oss utifrån den stora omstruktureringsplan kommunen genomför, säger Björn Swedborg.
Konsultkostnaderna för den utredningen faller inte på nämnden, utan på kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om