Omsorgen sparar

Dyrare hyra för alla som bor på särskilda boenden, effektivare planering och användning av vikarier ska halvera övertiden. Så räknar omsorgsnämnden med att minska sina kostnader med drygt fyra miljoner kronor.

Vimmerby2009-02-07 05:05

- Personalen är vår stora kostnad, och genom den resursenhet vi startat och genom det nya planeringsverktyget Tes ska vi kunna klara det här, säger Elisabeth Lago-Nilsson, ld, ordförande i omsorgsnämnden.
Trots ett tillskott med strax över sex miljoner i årets budget dras nämnden redan nu med underskott på 4,1 miljoner kronor som hänger över från fjolårets minus på nästan nio miljoner.
- De nya pengarna täcker bara delar av underskottet. exempelvis har hemtjänsttimmarna ökat med 16 procent under 2008. Det hänger ju med också i år, säger hon.
Nämnden får ingen nåd hos kommunstyrelsen. Budskapet därifrån är entydigt; budgeten ska hållas i år!
Besparingsförslaget som nämnden nu ställer sig bakom efter att att få direktivet från kommunstyrelsen att budgeten ska hållas riktar främst in sig på personalkostnaderna.
Genom den resursenhet med en vikariepool som finns sedan i september i fjol och med hjälp av det nya datoriserade planeringsverktyget som också tagits i bruk inom hemtjänsten i Vimmerby tätort.
- Det kommer också att användas inom alla hemtjänstområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om