– Det känns som en dröm som går i uppfyllelse. Det är något jag inte trodde skulle hända när jag först gav mig in i det här, berättar Åberg, och fortsätter:
– Både de som sagt att ingen kommer lyssna, och när media och allmänheten sen fått upp ögonen för det här, har sporrat mig att fortsätta. Drömmen jag har är att Yxern ska få bli fri, där inte vi människor kan styra och ställa.
Sedan 1938 gäller en vattendom som tillåter en nivåskillnad på tre meter mellan högsta och lägsta vattenstånd i sjön. Västervik och Vimmerby är överens om att det är en otidsenlig reglering som måste upphöra för att rädda sjön. Sedan 2017 finns en tillfällig vattendom, som förlängdes med tre år 2021, men som inte ses som en långsiktig lösning.
Tillsammans med konsultföretaget Watermark AB har kommunerna nu lämnat in en ansökan om att få riva dammen, för att anlägga ett mer naturligt utlopp där nivåskillnaderna i vattenståndet förväntas variera med ungefär en halvmeter. Man vill också fylla ut utloppets botten för att återställa det till en mer naturlig utformning, och återställa fiskars vandringsmöjligheter.
Om mark- och miljödomstolen godkänner de planerade åtgärderna har kommunerna fem år på sig att riva dammen, från det att domen vinner laga kraft.
– Arbetsgruppen har gjort ett fantastiskt arbete med den tekniska beskrivningen och miljökonsekvensbeskrivningen, det har varit många möten, samråd, och öppna hus där folk har fått ställa sina frågor, säger Åberg.
Han tycker att de fem åren som eventuellt avsätts för de planerade åtgärderna är en förhållandevis kort tidsperiod, med tanke på att problemen uppmärksammades redan på 1940-talet.
– I en artikel från Vimmerby tidning i slutet av 1940-talet berättar markägare förtvivlat om konsekvenserna när vattnet släpptes med träluckorna och forsade ned, berättar Åberg.
Även om det är en bit kvar till målet, är ansökan ett stort steg i rätt riktning, menar han.
– Det har skötts på ett bra sätt och det är viktigt i en så komplex fråga: Dels ligger sjön i två kommuner, dels har vi kraftverken, och människorna som bor både runt sjön och nedström. Det är många som ska komma till tals, och det är bättre att det tar lite längre tid så att slutresultatet blir bra, än att hafsa fram någonting för fort, säger han.