På tisdagsmorgonen meddelade Folkhälsomyndigheten att alla vaccinationer med Astra Zeneca tills vidare pausas.
Nu meddelar regionens pressekreterare Rolf Asmundsson att de följer det nationella beslutet. Däremot fortsätter vaccinationer med det två andra vaccintyperna från Pfizer/Biontech och Moderna.
Folkhälsomyndighetens beslut om ett uppehåll av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 gäller tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar. Enligt TT så tror Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare, att den kan bli klar redan på torsdag.
Rolf Asmundsson berättar att de fick beskedet vid åtta på tisdagsmorgonen, och har haft fullt upp med att informera hälsocentraler, privata vårdgivare och kommuner om Folkhälsomyndighetens besked. Målsättningen är att så långt det går också meddela de personer som behöver bokas om.
– Kortsiktigt är det en hel del av som bokat in sig, som inte får Astras vaccin just nu. Där håller vi på att ta kontakt med dom och omboka. De får en ny tid, säger han.
Hur länge får de vänta?
– Det kan jag inte svara på. Vi vet ju inte hur länge pausen blir.
Kan de inte få ett annat vaccinfabrikat istället?
– Nej, vi inte har tillräckligt mycket. Alltså där vi kan det, får de det, men vi har begränsad tillgång.
Finns det risk att ni behöver slänga vaccin?
– Nej, det förvaras på ett säkert sätt.
Hur ser fördelningen ut framöver, i länet, mellan de olika fabrikaten?
– Det kan jag inte säga, men vi skulle få in mycket Astra framöver, men de har skurit ner sina leveranser väldigt mycket.
Asmundsson kan inte de exakta siffrorna, men i runda slängar var tanken att de skulle få upp emot 7 000 Astradoser kommande vecka, men att den siffran skurits ner till strax under 1 000.
– Det är betydande skillnader, och desto mindre vi får desto mer får vi planera om.
Under hela mars står Astra Zeneca för ungefär en fjärdedel av alla levererade doser till Sverige, berättar Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), enligt TT.
I fredags tvingades Region Kalmar län konstatera att planen spruckit om att hinna vaccinera alla innan midsommar.
– Det är bara att beklaga. Det är invånarna som behöver vaccin som drabbas. Men vi följer Folkhälsomyndigheten, som anser att de behöver granska de misstänkta biverkningarna, säger Rolf Asmundsson.