Vår kartläggning över de 75 ledamöter och ersättare som finns i Vimmerbys kommunfullmäktige visar att 65,3 procent är äldre än 50 år. Endast en ledamot befinner sig i åldersspannet 20-30 år och det är Socialdemokraternas Daniel Nestor.
– Det är ju tråkigt framförallt och sen är det en brist för demokratin tänker jag, fullmäktige ska ju representera alla delar av samhället, säger han.
Vad tror du det beror på att det är så få yngre?
– Dels så tror jag att samhällsklimatet generellt mot politiker är mycket tuffare idag än vad det var förr. Jag tror inte många vill utstå hat och hot på de sättet, det tror jag är en bidragande orsak till varför inte så många unga ställer upp, säger Nestor.
Han tror också att det ställs högre krav på politiker nu för tiden.
– Majoriteten av de som sitter är fritidspolitiker och det är svårt att få vardagen att gå ihop liksom. Om det ställs högre krav från medborgarna att man ska kunna mer så blir det ändå svårare.
Centerpartiet som är största partiet i fullmäktige har flest av sina ledamöter och ersättare i åldersspannet 51-60 år och ingen alls i åldern 20-30 år.
– Det är olyckligt att det är så, men det som jag kan säga är positivt är att vi har många yngre i nämnderna istället, bland annat i barn- och utbildningsnämnden och även i socialen. Jag tycker det är en bra inkörsport att börja i en nämnd, så man inte börjar med helheten, i fullmäktige är det stora frågor som tas, det kan vara lättare att börja i en nämnd, säger Peter Karlsson (C), gruppledare.
Karlsson öppnar för att göra skolbesök för att prata lokalpolitik och hur det fungerar för att intressera fler ungdomar.
– Vi måste bli bättre, det gäller alla partier, inte bara Centerpartiet, på att fånga upp ungdomar som är intresserade och få ungdomar intresserade av politik och förstå vikten av att vara med och påverka. Som politiker kan man påverka väldigt mycket i en kommun, säger han.
Leif Larsson (C), ordförande för fullmäktige och demokratiberedningen är inte förvånad över hur åldersfördelningen ser ut, men han är inte nöjd med den.
– Det visar på att vi har en utmaning att jobba med, att få in unga i politiken. Det är inte så att det är för mycket gamla utan det är snarare så att det finns för få unga, urvalet är för litet totalt sett.
Vad kan det betyda för den demokratiska processen att det ser ut så här?
– Det kan ju föra med sig att vi inte får in alla uppfattningar som finns i vårt samhälle. Det är något som vi har ögonen på och vi jobbar på att få in yngre i politiken, både från partiernas sida och från demokratiberedningen, säger Larsson och fortsätter:
– Att få med unga i beslutsprocesserna är en fråga vi jobbar med. Tidigare hade vi ungdomsråd men det har vi inte nu, så det är det som vi funderar på hur vi ska kunna hitta forum som funkar. Det måste ske på ungas villkor också tänker jag, det är inte meningen att vi som är äldre, jag tillhör ju själv gruppen mellan 61-70, ska tala om att på det här sättet kan ni påverka, utan vi måste hitta de ungas arenor för att få till en bra diskussion och dialog.
Nästa år påbörjas arbetet med kommunens nya översiktsplan och där är det viktigt att få input från alla grupper i samhället menar Larsson.
– Vi behöver få till det här på ett tydligare och bättre sätt från kommunens sida. Kommunen kan inte bara säga att det är partiernas ansvar, utan kommunen har ett ansvar att föra en dialog med alla.