Öppet möte om ALV-försäljning

Turbulensen kring kommunens försäljning av aktierna i ALV tvingar nu kommunledningen att bjuda in Vimmerbyborna till ett allmänt möte kring affären. - Vi känner att det finns ett stort behov av information och att diskutera de olika frågeställningar och synsätt som finns i den här frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Carl-Axel Centerstig.

Vimmerby2008-10-04 04:05

Det har nu gått en dryg vecka sedan det blev allmänt känt att kommunen avser att sälja större delen av aktierna i ALV till Saltkråkan AB. Det bolag som ägs av Astrid Lindgrens arvingar och som bevakar rättigheterna till hennes litterära skapelser.
Nils Nyman är vd för Saltkråkan AB. I samband med att affären offentliggjordes sa han att det är kommunen som tagit initiativ till affären.
Från kommunens sida hänvisar man till ett behov av stora investeringar både i parken och ny miljöer, men också i kringliggande verksamheter som ett hotell och en större teater- och konferensanläggning, för att ALV ska kunna fortsätta att utvecklas. De här investeringarna kostar så mycket pengar att det är omöjligt för kommunen att ens tänka tanken att vara med och skjuta till pengar dit. Det talas om ett 20-tal miljoner kronor i en ny Pippi-miljö till nästa säsong, och uppemot 300 miljoner kronor i ett hotellkomplex med både inomhus- och utomhusbad som planeras stå klart i april 2011.
Det är ambitionen att få de investeringarna förverkligade som fått kommunen att sälja aktierna till Saltkråkan.

Prisreaktionen
Det som väckt kommuninvånarnas reaktioner över affären är priset. enligt vad som hittills blivit känt säljs 90 procent av aktierna till det nominella värdet av 100 kronor per aktie. Kommunen säljer alltså 224 960 aktier för 22 496 000 kronor för att vara exakt. 12 496 000 av dom ska Saltkråkan betala kontant vid affären. resten ersätts genom att Saltkråkan ger kommunen rätt att ha kvar Pippi-figuren i den kommunala marknadsföringen i 25 år framöver.
Kommunen behåller tio procent av sina aktier och en plats i styrelsen för ALV.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om