Öppnar upp för särskilt boende i privat regi

Vimmerby kommun kan tänka sig att överlåta byggnation och drift av ett särkskilt boende till en privat aktör.

Vimmerby kommun öppnar upp för byggnation av ett särskilt boende i privat regi.

Vimmerby kommun öppnar upp för byggnation av ett särskilt boende i privat regi.

Foto: Stina JŠrperud

Vimmerby2020-05-29 15:53

Planerna på att bygga ut Vidala i Södra Vi grusades på grund av att kostnaderna blev alldeles för höga.

Socialförvaltningen har därefter fått i uppdrag att utreda olika förutsättningar och alternativ för ett nytt särskilt boende. Det omfattar även om det kan byggas i någon annans regi och vad det skulle kosta att driva.

– Det finns många fastighetsbolag och vårdföretag som erbjuder sina tjänster till kommuner. Låt oss ta fram alternativen och titta på kommunala och privata alternativ, säger Jacob Käll, (C) ordförande kommunstyrelsen.

Ett alternativ om det byggs privat är att kommunen hyr. Något som skulle mildra för kommunens egen investeringsbudget.

– Vi har svårt att få in det i våra ramar. Det skulle isåfall vara påverka driftramarna som vi får ta höjd för istället, säger Marie Nicholson (M).

Vad ser ni för nack- och fördelar?

– Det höjer valfriheten för våra invånare att man har möjlighet att välja, säger hon och lyfter fram både brukare och de anställda.

– Om det är egen drift så kan man påverka kostnaderna. Om det är privat drift så sitter vi ett avtal som vi inte kan styra över och då kan det, men ej nödvändigtvis, bli dyrare, säger hon.

Kommunstyrelsen beslutade även att ett nytt särskilt boende ska byggas i närheten av den ny förskolan, för att skapa samordningsvinster.

Nybble är det troligaste området.

– Det är i Nybble vi tänker förskolan ska ligga och det tillåter ett äldreboende bredvid. Men dyker en bättre idé upp kan vi ändra oss, säger Nicholson.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!